Rasplamsali se protesti u SAD, zahteve za reformom Tramp shvata lično

Svet 28. jul 202018:46 > 20:35
Printscreen

Nasilni protesti rasplamsali su se u više američkih gradova iz solidarnosti s gradom Portlandom gde su, uprkos protivljenju lokalnih vlasti, intervenisale federalne snage bezbednosti po nalogu predsednika Donalda Trampa.

U Portlandu svakodnevni noćni protesti traju punih šesdeset dana. Predsednik Tramp je zahteve za reformom policije, i pravosuđa shvatio kao politički napad na sebe.

Američki predsednik je u središte svoje predsedničke kampanje stavio održavanje reda i zakona, prenosi Radio slobodna Evropa.

POVEZANE VESTI

Tramp je iskoristio scene nemira, s obaranjem statua i razbijanjem izloga, da pošalje poruku reda i zakona za svoju kampanju za reizbor, ističe Njujork tajms i dodaje da je predsednik potrošio više od 26 miliona dolara za televizijske spotove koji prikazuju širenje bezakonja.

Scene iz Sijetla, Ouklenda i Los Anđelesa podsetile su na tenzije u prvim danima protesta zbog nasilne smrti Džordža Flojda.

Katalizator poslednjih protesta je bilo razmeštanje federalnih agenata u Portland u državi Oregon, navodi Njujork tajms i dodaje da su militarizovani napori da se uguše protesti kod federalne sudnice pokrenuli masovne demonstracije i svakodnevne sukobe u tom gradu, a takođe inspirisali nove proteste solidarnosti u drugim gradovima u kojima su ljudi izrazili duboku zabrinutost što je federalna vlada iskoristila proširena ovlašćenja u gradu koji je jasno stavio do znanja da se protivi prisustvu federalnih agenta.

Simpatije medija i javnosti su na strani demonstranata. Najavljeni marš na Vašington zakazan za 28. avgust, na godišnjicu čuvenog marša za posao i slobodu iz 1963. Tramp shvata kao akciju protiv njegovog drugog mandata.

Zato je danas i odbio da se pokloni seni Džona Luisa, borca za ljudska prava, poslednjeg iz velike šestorke koja je zajedno sa Martinom Luterom marširala na Vašington.