Zdravstvene vlasti upozoravaju Nemce da su se suviše opustili

Svet 28. jul 202020:34 > 20:46
REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Zdravstvene vlasti u Nemačkoj saopštile su da je povećanje broja obolelih od koronavirusa u poslednje vreme razlog za zabrinutost, a građanima je poručeno da su se isviše opustili i da je neophodno da poštuju sve preventivne mere.

Predsednik Instituta za kontrolu bolesti „Robert Koh“ Lotar Veler poručio je da je „veoma zabrinut novim razvojem situacije“ i ocenio da bi to mogli da budu znaci drugog talasa pandemije, prenosi Politiko.

„Krajem juna i početkom jula imali smo prosečno oko 300 zaraženih na dnevnom nivou, što je bio veliki uspeh i potvrda da preventivne mere pomažu da se uspori i ograniči prenošenje virusa“, rekao je Veler na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, podatak da je u prošli petak registrovao 815 novih slučajeva veoma je zabrinjavajući, zbog čega svi građani treba da se pridržavaju tri osnovne mere – da održavaju fizičku distancu, da nose maske i da redovno održavaju higijenu ruku.

Ute Reksrot iz Instituta „Robert Koh“ upozorila je da se virus ponovo ubrzano prenosi u svim delovima zemlje, zbog čega je sve teže pratiti lanac infekcije.

U protekla 24 sata u Nemačkoj su prijavljena 633 nova slučaja, a od početka epidemije ukupno ih je 206.242, dok su umrle 9.122 osobe.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.