Senat podržao zahtev Kontea da se vanredna situacija produži do 15. oktobra

Svet 28. jul 202022:37 > 22:43
Tanjug/ Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

Gornji dom italijanskog parlamenta prihvatio je većinom glasova zahtev premijera Đuzepea Kontea da vanredna situacija u zdravstvu bude produžena do 15. oktobra.

Vladi to omogućava da donosi izvršne uredbe bez saglasnosti parlamenta, a uprkos žestokom otporu opozicionih partija, zahtev Kontea podržalo je 157 senatora, a 125 ih je bilo protiv, preneo je Rojters. 

Vlada Italije proglasila je vanrednu situaciju u zdravstvu 31. januara, na početku pandemije koronavirusa, a ta odluka je bila oročena na šest meseci.

„Virus i dalje predstavlja realnu pretnju i ne bi bilo razumno da naglo suspendujemo mere koje su se pokazale efikasnim“, rekao je Konte u Senatu.

Iako je prvobitno najavljivao da će od parlamenta tražiti produžetak vanredne situacije do kraja godine, kasnije je rekao da će to biti do 31. oktobra, da bi danas senatorima rekao da će, za sada, biti dovoljno da ono traje do polovine oktobra.

Vanredna situacija daje državnoj i regionalnim vladama veća ovlašćenja, uključujući i proglašenje „crvenih zona“ i razne restriktivne mere, kao i mogućnost da upravljaju bolnicama. Pored toga, moći će, bez birokratskih procedura, da se donese odluka o eventualnom otvaranju škola, koje su šest meseci bile zatvorene.

Protiv produžetka vanredne situacije najglasniji su bili lider Lige Mateo Salvini i predsednica partije Italijanska braća Đorđa Meloni.

„Šokirana sam izjavom Kontea u Senatu da bez vanredne situacije vlada ne može da upravlja i da donosi normalne uredbe i zakone, koje bi usvajao parlament. To je ogromna laž i veoma opasan napad na slobodu“, poručila je Meloni.

O zahtevu vlade sutra će odlučivati Donji dom parlamenta, gde vladajuća koalicija ima veliku većunu.

Sve o koronavirusu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.