Zbog upotrebe suzavca i gumenih metaka demonstranti tužili američko ministarstvo

Svet 28. jul 202023:37 > 23:42
Tanjug/ AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Dve grupe koje protestuju protiv američkih saveznih agenata poslatih u Portland da smire demonstracije ispred tamošnjeg federalnog suda, tužile su Ministarstvo unutrašnje bezbednosti, navodeći da je prekršilo Ustav slanjem savezne policije da rasturi demonstrante suzavcem i gumenim mecima.

Grupe „Zid mama“ i „Nemoj pucati u Portland“ podnele su tužbe protiv vršioca dužnosti ministra za unutrašnju bezbednost Čeda Volfa i drugih saveznih zvaničnika. Članice grupe majki su gađane suzavcem više večeri uzastopno, povraćale su i nisu mogle da jedu ili spavaju zbog otrova bačenog na njih, navodi se u tužbi.

Tvrdi se da je ta taktika nezakonita i da prisustvo agenata u Portlandu krši osnovni princip američke demokratije, jer federalni agenti vrše dužnosti lokalne policije rezervisane za lokalne vlasti i vlasti određene američke države.

POVEZANE VESTI:

Tužba je podneta u Okružnom sudu u Vašingtonu, pošto su gradonačelnik Portlanda i vođe još pet vodećih američkih gradova apelovali na Kongres SAD da proglasi nezakonitim to što američka vlada raspoređuje agente u gradovima koji ih ne žele.

„Nečuvena upotreba savezne sile ove administracije u gradovima, uprkos protivljenju lokalnih vlasti, ne treba nikad više da se dogodi“, navodi se u pismu koje su vođama oba doma američkog Kongresa poslali gradonačelnici Portlanda, Sijetla, Kanzas Sitija, Abukerkija, Nju Meksika i Vašingtona.

Demonstranti zaposedaju Portland poslednja dva meseca, od policijskog ubistva crnca Džordža Flojda 25. maja tokom hapšenja u Mineapolisu. 

Nekoliko sati pošto se dim jutros raščistio u Portlandu, ministar pravosuđa SAD Vilijam Bar je u Kongresu branio agresivan odgovor saveznih agenata na građanske nemire. On je rekao da su „nasilni demonstranti i anarhisti oteli legitimne proteste podstaknute smrću Džordža Flojda“.