Italijanska obalska straža spasila oko 100 migranata u libijskim vodama

Svet 29. jul 202011:47 > 11:58
REUTERS/Mauro Buccarello

Italijanska obalska straža saopštila je da je spasila oko 100 migranata čiji se gumeni čamac ispumpao u vodama koje pripadaju libijskoj službi spasavanja, ali niko od zvaničnih organa te zemlje nije želeo da im pomogne.

Gumeni čamac, „bez motora i napola ispumpan“, kako se navodi u saopštenju obalske straže, u utorak posle podne je uočen u libijskoj zoni za potragu i spasavanje.

„Libijska vlast zadužena za aktivnosti potraga i spasavanja na moru nije preuzela koordinaciju spasilačkih operacija zbog nedovoljnih pomorskih resursa“, dodaje se u saopštenju.

Obalska straža je tada obavestila malteške vlasti, čija je služba najbliža libijskoj zoni.

Oni su obavestili i vlasti Gibraltara čiji je jedan brod bio u blizini, a obaveštene su i francuske vlasti zbog blizine naftne platforme Totala.

Francuska je odgovorila da nijedan njen brod nije u toj libijskoj zoni odgovornosti, a s obzirom na „neoglašavanje malteških i gibraltarskih vlasti“, Rim je preuzeo koordinaciju operacija i poslao spasilački brod za izbeglice.

Ukupno 84 osobe, uključujući šest žena i dvoje dece, prebačene su jutros u zoru na italijanski brod koji je na putu ka ostrvu Lampeduza.

Prihvatni centar na tom ostrvu poslednjih dana je prebukiran dolaskom na stotine ljudi.

Više od 300 ljudi, uglavnom Tunižana, stiglo je noćas uz pomoć 13 brodova, čime je ukupan broj migranata u prihvatnom centru dostigao oko 1.100, a centar može da primi 95 osoba.