Rekordni rast broja novozaraženih u Španiji, Britaniji, Francuskoj, Irskoj

Svet 30. jul 202021:29 > 21:29
Tanjug/AP, Joan Mateu

Španija, Francuska, Britanija i Irska zabeležile su rekordan broj novozaraženih koronavirusom u poslednjih nekoliko nedelja, dok je London najavio 14-dnevni karantin za putnike iz Luksemburga zbog rasta broja slučajeva covida-19 u toj zemlji, prenose agencije.

Španija je u četvrtak zabeležila najveći dnevni porast broja novozaraženih od ukidanja karantina, pošto je drugi dan zaredom bilo više od 1.000 novih infekcija koronavirusom. Ministarstvo zdravstva objavilo je da je dijagnostifikovano 1.229 novih zaraza u poslednja 24 sata.

Vodeći vladin stručnjak za kovid-19 Fernando Simon opovrgao je međutim da se Španija nalazi u drugom talasu zaraze koronavirusom.

„Drugi talas bi bio kad bismo imali nekontrolisan, raširen prenos virusa unutar zajednice“, rekao je Simon. Premda je priznao da se virus širi slobodno u delovima severoistočnih regija Katalonije i Aragona, Simon je rekao da je u većem delu zemlje epidemija pod kontrolom. Takođe je dodao da je virus sada daleko manje smrtonosan nego na vrhuncu epidemije u aprilu.

Dnevni rast beleži i Francuska koja je u sredu registrovala 1.377 novih slučajeva, prvi put prešavši prag od 1.000 novozaraženih u jednom danu od polovine maja kada je ublažila karantin. Zdravstvene vlasti su saopštile i da je 381 oboleli na intenzivnoj nezi, prvi put više od proseka u proteklih 16 nedelja.

Od kovida-19 umrlo je 16 ljudi, više od prosečnih deset dnevno, čime je ukupni broj žrtava porastao na 30.254.

Istovremeno, Irska je objavila da je u četvrtak zabeležen najveći broj novozaraženih u jednom danu u poslednja dva meseca.

Registrovano je 85 novoobolelih, u poređenju s prosečnih 20-tak proteklih dana.

„Današnji skok možda je povezan s pojedinačnim žarištima, ali bi mogao ukazivati i na nešto puno veće“, rekao je Ronan Glin, medicinski savetnik vlade.

Velika Britanija u četvrtak je također javila o rekordnom broju novozaraženih u poslednje četiri nedelje. Brojka od 846 novih pozitivnih slučajeva najviša je od 28 juna.

London će uvesti karantin od 14 dana za putnike koji dolaze iz Luksemburga, objavio je u BBC u četvrtak.

Zvanično obaveštenje očekuje se kasnije večeras. Istu meru je ranije danas uvela škotska regionalna vlada.

Više vesti o kovidu-19 u zemlji i svetu čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.