Hamnei: Nema pregovora sa SAD, Tramp bi ih koristio kao propagandu

Svet 31. jul 202013:33 > 13:38
Ali Khamenei Website/Handout via REUTERS

Vrhovni vodja Irana ajatolah Ali Hamnei rekao je da njegova zemlja neće pregovarati sa SAD, jer će Amerika koristiti razgovore samo u propagandne svrhe.

Trampova administracija saopštila je ranije da je voljna da razgovara s Iranom „bez ikakvih preduslova“, ali da će nastaviti kampanju pritiska na tu islamsku republiku.

U televizijskom obraćanju povodom Kurban bajrama, Hamenei je rekao da će predsednik SAD Donald Tramp imati koristi od razgovora.

„On želi da koristi pregovore s nama za propagandu poput pregovora sa Severnom Korejom“, rekao je ajatolah referišući na razgovore Trampa sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom. On je rekao da i su ekonomske sankcije SAD zločin protiv Irana koji direktno ugrožava Irance.

„Sankcije su protiv iranskog vladajućeg sistema, ali u stvari su protiv iranskog naroda“, rekao je ajatolah.

Zatezanje odnosa dve države počelo je 2018. godine kada je Tramp povukao SAD iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom naoružanju, kojim je Iran bio sprečen da ga razvija.

Nakon povlačenja SAD, Iran je kršio pravila sporazuma. Ostale potpisnice, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija, trude se da održe sporazum.