Talas vrućine na Bliskom istoku, u Bagdadu izmereno 52 stepena Celzijusa

Svet 31. jul 202016:13 > 16:14
THAIER AL-SUDANI / Reuters

Širom Bliskog istoka talas vrućine doneo je visoke temperature koje su opasne po život, a jedno od najvrelijih mesta je Bagdad.

Meteorološke agencije javile su da je u utorak u Bagdadu izmereno nešto manje od 52°C, prenosi BBC. To je jedna od najviših temperatura ikada zabeleženih u tom gradu. Sreda nije donela nikakvo olakšanje, nego temperaturu od tačno 51°C.

THAIER AL-SUDANI / Reuters
THAIER AL-SUDANI / Reuters
THAIER AL-SUDANI / Reuters
THAIER AL-SUDANI / Reuters

Svi građani koji su to ikako mogli, ostali su u svojim domovima ili u zaklonu, a oni koji su se zatekli na ulici, koristili su improvizovane tuševe koje su postavili stanovnici Bagdada.

Stanje u višemilionskom gradu otežava to što gradska infrastruktura nije u najboljem stanju, posebno električna mreža, pa su stanovnici dobar deo dana prepušteni da se oko električne energije za frižidere, klima uređaje, ventilatore i drugo, snalaze sami uz pomoć generatora.

Irak se, pored svega, suočava i s vrlo niskim cenama nafte, najvažnijeg nacionalnog izvora prihoda, sa političkim nemirima, kao i epidemijom koronavirusa kojim je u Iraku do sada zaraženo 118.000 ljudi, a umrlo 4603.