Masovni protest u ruskom Habarovsku zbog hapšenja regionalnog guvernera

Svet 01. avg 202015:39 > 15:50
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Hiljade stanovnika ruskog grada Habarovska su ponovo protestovale zbog hapšenja popularnog regionalnog guvernera Sergeja Furgala, nastavljajući tronedeljni talas demonstracija, koji predstavlja izazov za Kremlj.

Furgal, smenjeni guverner dalekoistočnog regiona Habarovsk, uhapšen je 9. jula i prebačen u Moskvu, gde mu je određen dvomesečni pritvor, pod optužbom za umešanost u ubistva nekoliko biznismena 2004. i 2005. godine, pre no što je ušao u politiku. Furgal, u to vreme preduzetnik koji je uvozio raznu robu, negira optužbe.

Hapšenje Furgala, koji je stekao reputaciju „narodnog guvernera“, podstaklo je masovne proteste u Habarovsku. Demonstracije, na kojima je bilo i nekoliko desetina hiljada ljudi, mnogi tumače kao direktno suprotstavljanje Kremlju.

Mediji navode da se u subotu okupilo oko 10.000 demonstranata, dok je policija saopštila da ih je bilo 3.500.

Optužbe protiv Furgala demonstranti smatraju neosnovanim i zahtevaju da mu bude suđeno u rodnom gradu Habarovsku, udaljenom 6.100 kilometara od Moskve.

Za razliku od Moskve, gde policija obično brzo razbija neodobrene proteste, vlasti u Habarovsku do sada nisu intervenisale.

Furgal, član nacionalističke Liberalno demokratske stranke, izabran je za guvernera 2018. godine, pobedom nad kandidatom Kremlja.

Njegova pobeda je bila neočekivana, pošto nije aktivno učestvovao u kampanji, već je javno podržavao svog rivala.

Građani su ipak glasali za njega i tako zadali ponižavajući udarac vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu.

Tokom dve godine na mestu guvernera, Furgal je stekao reputaciju „narodnog guvernera“. Smanjio je sebi platu, naredio prodaju skupe jahte koju je kupila prethodna regionalna vlast, i omogućio nove pogodnosti stanovnicima.

Putin je 20. jula smenio Furgala i za vršioca dužnosti guvernera Habarovska imenovao poslanika Mihaila Degcjarjova.

Degcjarjov je član Liberalno-demokratske stranke, kao i Furgal, a poslanik je ruskog parlamenta od 2011. godine.

Pošto dolazi iz iste stranke kao Furgal, analitičari su imenovanje Degcjarjova ocenili kao pokušaj Kremlja da umiri proteste.

Novi guverner se do sada nije sastao s demonstrantima.