Uragan Laura stigao do kopna u jugozapadnoj Luizijani

Svet 27. avg 202008:01 > 09:04
Izvor: REUTERS/Julio-Cesar Chavez

Uragan Laura stigao je do kopna u jugozapadnom delu američke države Luizijane kao "izuzetno opasan" uragan kategorije četiri, javili su meteorolozi.

Američki Nacionalni centar za uragane javio je da je oluja udarila u kopno kod mesta Kameron u Luizijani sa maksimalnim vetrovima od 240 kilometara na čas.

To je najsnažniji uragan koji je pogodio SAD do sada ove godine.

Guverner Luizijane Bel Edvards rekao je ranije da se zatvara glavni autoput Interstejt 10 u delu od mosta ispred mesta Lafajet skroz do dela Teksasa zato što se očekuje da će nekoliko denica autoputa u toj oblasti biti poplavljeno.

Edvards je u noćašnjem radio intrevjuu ukazao na „apokaliptični“ jezik kojim meteorolozi opisuju ovu oluju navodeći da oni šalju najsnasnažniju moguću poruku o tome koliko je ona ozbiljna.

Guverner je rkao je da je posebno zabrinut za deo nazvan Kameron Pariš gde bi naleti vetra mogli da dostigne jačinu do 290 kilometara na čas uz plimni talas od oko šest metara.

On je rekao da će operacije potrage i spasavanja početi danas čim bude dovoljno bezbedno za spasioce da izađu u polavljene oblasti.