Aktivistkinje Femena obnaženih grudi protestovale u pariskom muzeju

Svet 13. sep 202019:22 > 19:32
Izvor: Pixabay

U pariskom muzeju Orse (Orsay) je grupa od oko 20 žena iz feminističkog pokreta Femen protestovala obnaženih grudi, jer je prošle nedelje jednoj posetiteljki bilo zabranjeno da uđe u to kulturno zdanje u dekolteu, preneo je list Le Parisien.

Aktivistikinje su na grudima ispisale razne parole, među kojima „Nepristojnost je u vašim očima“ ili „Stop seksualizaciji ženskog tela“.

One su u nedelju, bez prethodne najave, ušle u glavni hol muzeja i skinule gornji deo odeće. Protest je održan, jer je prošle nedelje jedna posetiteljka, koja se na društvenim mrežama predstavila kao Žan, rekla da su je na ulazu vratili jer je nosila dekolte. Morala je pre ulaska u galerije muzeja da obuče jaknu.

„Potvrđujemo da naše grudi ne predstavljaju nepristojnost i podržavamo Žan i druge žene žrtve seksističke diskriminacije“, navele su pripadnice Femena.

Uprava muzeja je potom uputila izvinjenje posetiteljki.

Muzej Orse je francuski nacionalni muzej, koji izlaže dela zapadnog slikarstva i skulpture iz perioda od 1848. do 1914, ali i dela dekorativne umetnosti, fotografiju i arhitekturu. Najznačajniji deo kolekcije je zbirka impresionističkog slikarstva.