Ne jenjava sukob u Nagorno Karabahu, Baku najavio borbu dok se Jermeni ne povuku

Ilustracija

Azerbejdžan će nastaviti vojne operacije sve dok se ne povuku jermenske snage iz Nagorno Karabaha, poručili su zvaničnici te zemlje.

POVEZANE VESTI

„Imamo samo jedan uslov, potpuno, bezuslovno i neodložno povlačenje oružanih snaga Jermenije sa naše zemlje. Ako vlada Jermenije prihvati ovaj uslov, sukobi će prestati, prestaće prolivanje krvi“, rekao je predsednik Ilham Alijev nakon posete ranjenim vojnicima u bolnici.

Alijev je istakao da Azerbejdžan „želi da ponovo uspostavi teritorijalni integritet, to radi i to će raditi“, prenela je televizija.

Azerbejdžanske diplomate su nešto ranije stavile do znanja Minsk grupi, formiranoj pri OEBS-u, da je Baku odlučan da se bori.

„Sve dok ne vidimo jasno da su jermenske snage napustile Azerbejdžan, nastavljamo sa našom legitimnom vojnom operacijom“, navelo je azerbejdžansko predstavništvo pri OEBS-u.

Azerbejdžanska strana smatra da je bezuslovno povlačenje jedini način da „sadašnja generacija Jermenaca izbegne velike gubitke u ljudstvu“.

Makron poziva SAD i Rusiju na sastanak

Predsednik Francuske Emanuel Makron izrazio je zabrinutost zbog „naglih i opasnih“ izjava iz Turske, vezano za sukobe koji traju već četiri dana oko spornog regiona Nagorno Karabah između Azerbejdžana i Jermenije.

„Francuska je izuzetno zabrinuta zbog poruka Turske, koje zvuče kao ratne“, rekao je Makron prilikom posete Letoniji, prenosi BBC.

Makron je pozvao na sastanak Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, radi prekida sukoba.

Iz Istanbula je ranije saopšteno da je Turska „potpuno spremna“ da pomogne svom savezniku Azerbejdžanu da povrati teritoriju, koju kontrolišu Jermeni.

Šef turske diplomatije Mavlut Čavušoglu je izjavio da će, ako Azerbejdžan zatraži pomoć, Ankara pozitivno odgovoriti na takav zahtev.

„Rekli smo da podržavamo Azerbejdžan, ako to želi da reši na terenu. Ukoliko Azerbejdžan uputi zahtev, učinićemo ono što je neophodno. Ali, vidimo da Azerbejdžan ima dovoljno snage“, naveo je Čavušoglu.

Savet bezbednosti UN je pozvao na okončanje sukoba.

Međutim, i pored poziva na prekid vatre, vojni okršaji dve strane su nastavljeni i u sredu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da su jermenske snage počele artiljerijsku vatru na grad Tartar, oštetivši „civilnu infrastrukturu“, uz ranjavanje ljudi.

Jermenska vojska tvrdi da su snage Azerbejdžana bombardovale položaje armije Nagorno Karabaha na severu tog područja.

U Jerevanu tvrde da se protiv jermenskih snaga koriste turski borbeni avioni F-16 i bespilotne letelice, javlja AP.

Ankara je demantovala optužbe da snabdeva Azerbejdžan oružjem, a iz Bakua poručuju da nemaju letelice F-16.

Azerbejdžan, zemlja turskog govornog područja čiji su stanovnici pretežno šiiti, traži vraćanje pod njegovu kontrolu Nagorno Karabaha, većinski naseljenim Jermenima hrišćanske veroispovesti, čije otcepljenje 1991. međunarodna zajednica nije priznala.