Navaljni: Iza trovanja stoji Putin, Kremlj: Nije tačno, Navaljni radi za CIA

Svet 01. okt 202008:10 > 13:38
Izvor: Tanjug / Navalny instagram via AP

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni rekao je nemačkom časopisu Špigel da iza njegovog trovanja stoji ruski predsjednik Vladimir Putin i naglasio da se nije bojao. Portparol Kremlja osudio je danas "neosnovane i neprihvatljive" optužbe Navaljnog, dodajući da zapadne tajne službe, posebno CIA "rade" s tim opozicionarom.

Navaljni je u avgustu prebačen iz Rusije u Berlin nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu. Podvrgnut je lečenju zbog onoga što je Nemačka nazvala trovanjem potencijalno smrtonosnim nervnim otrovom, pre nego što je pušten iz bolnice u septembru.

„Tvrdim da je Putin iza zločina i nemam drugih verzija toga što se dogodilo“, izjavio je Navaljni, prema isečku intervjua koji će biti objavljen kasnije u četvrtak.

Zapad je tražio objašnjenje od Kremlja, koji je negirao bilo kakvu umešanost u incident i rekao da tek mora vidjeti dokaz o zločinu.

„Ne osećate nikakav bol, ali znate da umirete“, opisao je Navaljni trenutak kad je osetio da nervni otrov počinje da deluje.

Najavio je da će se vratiti u Rusiju, dodavši: „Moj zadatak je da ostanem neustrašiv. Ne bojim se!“

Politički aktivista koji je pomogao da se Navaljni preveze u Nemačku rekao je 24. septembra da će ruskom opozicionom lideru biti potrebno barem mesec dana da povrati snagu, dodavši da je jasno da planira da se vrati u Rusiju i nastavi političku aktivnost. 

Demanti Kremlja

„Smatramo da su takvi navodi protiv ruskog predsednika neosnovani i neprihvatljivi“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je o Navaljnom rekao da „instruktori CIA trenutno rade s njim“.

Predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Dume danas je takođe optužio Navaljnog da radi za zapadne tajne službe i takođe demantovao da Putin „stoji iza njegovog trovanja“, već mu je je, naprotiv, kako je rekao, Putin „spasao“ život, javila je agenicija Itar Tass.

Navaljni je Putina optužio u intervjuu nemačkom „Špigelu“.