Primirje stupilo na snagu, i iz Jermenije i Azerbejdžana optužbe za kršenja

Svet 10. okt 202012:06 > 12:18
REUTERS/Stringer

Sporazum o prekidu vatre između Jermenije i Azerbejdžana stupio je na snagu u podne po lokalnom vremenu dogovoren nakon desetosatnih pregovora radi zaustavljanja sukoba koji dve nedelje potresaju područje Nagorno Karabah, ali dve strane međusobno se optužuju za kršenje.

Azerbejdžanske snage i vlasti Nagorno Karabaha, enklave koja je u sastavu Azerbejdžana, ali nastanjena Jermencima, međusobno su se optuživale za bombarovanja i raketiranja u subotu ujutro i pre stupanja prekida vatre na snagu, a nastavile su i nakon podneva.

„Azerbejdžanske snage napale su 12.05“, nakon što je u podne po lokalnom vremenu (10 sati po srednjoevropskom), prekid vatre stupio na snagu, objavilo je jermensko Ministarstvo obrane.

Protivoptužbu iznela je azerbejdžanska strana.

„Neprijatelj bombarduje nastanjena područja“, objavilo je azerbejdžanjsko ministarstvo obrane 30 minuta iza podneva.

U gradu Stepanakertu, glavnome gradu Nagorno Karabaha, sirene su odekivale pre podneva, a stanovnici su izašli na pragove svojih kuća prvi put nakon dana provedenih u skloništima u kojima su se nastojali štititi od bombardovanja, javlja dopisnik novinske agencije Frans pres.

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su prethodno privremeni prekid vatre u regiji Nagorno Karabah, počevši od danas u podne, a dogovorena je i razmena zarobljenika i tela poginulih u sukobima.

Takođe su obe zemlje pristale na pregovore o okončanju sukoba.

Ovaj sastanak šefova diplomatija zaraćenih strana bio je prvi direktan kontakt između Jermenije i Azerbejdžana od izbijanja novih sukoba 27. septembra.

Od tada je u borbama u Nagorno Karabahu, planinskoj enklavi koja je službeno deo Azerbejdžana, ali kojom upravljaju etnički Jermeni, poginulo više od 400 ljudi.