Policija prvi put hapsila u Habarovsku na protestima zbog guvernera

Svet 10. okt 202015:49 > 15:58
Tanjug via AP Photo/Igor Volkov

Ruska policija je uhapsila nekoliko desetina demonstranata u Habarovsku, u prvom obračunu s učesnicima tromesečnih protesta u tom gradu zbog hapšenja regionalnog guvernera.

Smenjeni guverner dalekoistočnog regiona Habarovsk Sergej Furgal uhapšen je 9. jula i odveden u Moskvu, gde mu je određen dvomesečni pritvor, pod optužbom da je pre nego što je ušao u politiku bio umešan u ubistva nekoliko biznismena 2004. i 2005. godine. Furgal, u to vreme preduzetnik koji se bavio uvozom, negira optužbe.

Hapšenje Furgala, koji je stekao reputaciju „narodnog guvernera“, podstaklo je masovne proteste u Habarovsku, gradu sa 600.000 stanovnika blizu granice s Kinom.

Broj učesnika protesta, koji traže da Furgalu bar bude suđeno u Habarovsku, znatno je veći u danima vikenda.

Demonstracije, na kojima je bilo i nekoliko desetina hiljada ljudi, mnogi tumače kao direktno suprotstavljanje građana Kremlju.

Tanjug via AP Photo/Igor Volkov

Tromesečni protesti u Habarovsku, do sada mirni, svojevrstan su izazov za predsednika Rusije Vladimira Putina, koji obično ne okleva da primeni silu i razbije neodobrene demonstracije.

Oklevanje ruskih vlasti da primene silu i u Habarovsku nagoveštava njihovu zabrinutost da bi time isprovoicirale dodatno nezadovoljstvo.

Policija u subotu nije intervenisala tokom protestne povorke kroz grad, već je oko 30 demonstranata uhapsila potom, kada su postavili šatore na glavnom gradskom trgu.

Kada je pao mrak, nekoliko stotina demonstranata ponovo se okupilo na glavnom trgu u Habarovsku, a policija ih upozorila da protest nije odobren i da bi mogla da primeni silu.