Hjuman rajts voč: UN da istraže eksploziju u Bejrutu

Svet 22. okt 202019:24 > 19:28
AFP/Joseph EID

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč ocenila je da je istraga razorne eksplozije u bejrutskoj luci osujećena zbog političkog mešanja i nedostatka nezavisnosti sudstva zbog čega nema uverljivih rezultata ni posle dva meseca.

HRV sa sedištem u Njujorku je pozvala da istragu uzroka eksplozije radi utvrđivanja odgovornosti predvode Ujedinjene nacije i da se zemlje poput Francuske koje podržavaju Liban sastanu naredne nedelje i izvrše pritisak na libanske vlasti da prihvate nezavisnu istragu.

U smrtonosnoj eksploziji 4. avgusta poginulo je gotovo 200 ljudi, a povređeno ih je više od 6.000, kada je eksplodiralo skoro 3.000 tona amonijum nitrata, visoko eksplozivne hemikalije.

Uz to je razoreno nekoliko kvartova i oštećeno hiljade stambenih, istorijskih i drugih zgrada.

Još se ne zna šta je izazvalo eksploziju hemikalija uskladištenih u luci šest godina.

Lokalni mediji su objavili da je 25 ljudi pritvoreno i 30 optuženo za eksploziju, uglavnom lučkih i carinskih zvaničnika.

Libanska istražiteljka koja radi za HRV Aja Madžzub rekla je da se vlasti Libana pretvaraju da vode uverljivu istragu i ukazala na fundamentalnu slabost i manjkavost u tom procesu.

Ona je rekla i da je uloga stranih istražitelja bila nejasna i pozvala Francusku i SAD da objasne svoj mandat i objave sve pokušaje da se omete pravda.

Početkom ovog meseca sudija koji istražuje ekploziju primio je izveštaj FBI o istrazi, ali detalji nisu objavljeni.

Francuzi i Britanci bi tek trebalo da objave rezultate svojih istraga.

Zvaničnici Vlade Libana bili su informisani o opasnim hemikalijama u luci i HRV navodi da usredsređenost na lučke i carinske zvaničnike podstiče zabrinutost da bi političari za koje se sumnja da su umešani mogli izbeći odgovornost.

Postoji takođe zabrinutost za moguće petljanje u dokaze na mestu eksplozije jer su izbila dva požara u luci u septembru.

Porodice poginulih i preživelih pozvale su Savet bezbednosti UN na međunarodnu istragu, ali su libanski zvaničnici rekli da je to gubljenje vremena.