Vatikan: Papina izjava o istopolnim brakovima je izvučena iz konteksta

Svet 02. nov 202015:10 > 15:20
Izvor: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Vatikan je u pismu rekao kako su izjave pape Franje o istopolnim brakovima u nedavnom dokumentarcu izvučene iz konteksta i da crkva neće promeniti svoju doktrinu u odnosu na istopolne brakove.

POVEZANE VESTI

Dokumentarac „Franja“ imao je premijeru 21. septembra na filmskom festivalu u Rimu, a na naslovnicama je završio jer Papa u njemu govori kako homoseksualci imaju pravo da osnivaju porodice i da je potrebno regulisati istopolne brakove.

Papina izjava naišla je na odobravanje liberala i pozive na razjašnjenje od konzervativaca.

Vatikansko državno veće je prošle nedelje u tišini poslalo objašnjenje svojim predstavnicima, koji su ga potom prosledili biskupima.

O tom pismu je prvi izvestio papin biograf Osten Iverej. Izvor iz Vatikana u ponedeljak je potvrdio njegovo postojanje, a izaslanik Vatikana u Meksiku objavio ga je na svojoj Facebook stranici.

U njemu stoji kako su dve Franjine izjave odgovori na dva različita pitanja, montirani u jednu izjavu, s izrezanim kontekstom i pitanjima.

„Homoseksualci imaju pravo na porodicu. Oni su deca Božja i imaju pravo na porodicu. Niko ne bi smeo da se izbacuje i niko zbog toga ne sme da se oseća jadno“, rekao je Papa u filmu.

„Ono što trebamo da učinimo je vanbračna zajednica. To je način da se pravno pokrije. Ja sam za to“, dodao je.

Reditelj dokumentarca, Rus sa američkim državljanstvom Evgenij Afinevski, kazao je kako je razgovarao sa papom za film, ali novinari su kasnije pronašli da je snimak izvučen iz intervjua koji je Franja 2019. dao za meksičku televiziju.

Afinevski nakon premijere nije hteo da razgovara o procesu montaže, a nije bio ni dostupan za komentar vatikanskog pisma.

U njemu stoji kako je papa u prvoj izjavi govorio o pravu homoseksualaca da ih njihove porodice prihvate. Deo publike je taj deo u filmu interpretirao kao Franjinu podršku osnivanju porodice u istopolnim zajednicama.

U pismu piše i kako je u filmu isečen deo u kom se papa protivi homoseksualnom braku, kao i da je o vanbračnoj zajednici govorio u kontekstu građanskih zakona o životnom partnerstvu.

„Jasno je da je papa Franja govorio o zakonima država, a ne o doktrini crkve, koju je ponovio više puta tokom godina“, stoji u pismu.

Crkva smatra kako istosolne tendencije nisu greh, ali da homoseksualni činovi jesu.