Pucnjava u Beču: Potvrđeno dvoje mrtvih, 15 ranjenih, policijska akcija traje…

Svet 02. nov 202021:13 > 03. nov 2020 00:02
Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

Naoružani napadači pucali su na ljude u Beču, a dve osobe su stradale - jedan prolaznik i jedan od napadača, objavile su vlasti. U napadu kod centralne sinagoge ranjeno je više osoba, tvitovala je bečka policija i dodala da je bilo nekoliko napadača, koji su se, naoružani puškama, nalazili na šest lokacija u gradu. Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je rekao da je očigledno u pitanju teroristički napad, da vojska čuva ključna mesta u gradu, a da policija traga za počiniocima. Građanima savetuje da decu danas ne šalju u škole.

ORF je preneo navode Mihaela Ludviga, gradonačelnika Beča, da je u bolnici 15 povređenih, a da je sedmoro u teškom stanju. Jedan rabin je preneo da su napadači pucali na ljude koji su sedeli napolju, u barovima.

Na stravičnim snimcima sa sigurnosnih kamera koji kruže društvenim mrežama vidi se kako napadači pucaju na ljude. Austrijski mediji objavljuju snimke nekoliko sigurnosnih kamera koje pokazuju jednog ili više napadača u belim kombinezonima naoružanih automatskim oružjem, a policija ih je putem Tvitera pozvala da snimke ne dele na društvenim mrežama.

Pojedini austrijski mediji su javili da se jedan od napadača razneo eksplozivom, ali to policija niti iko od zvaničnika nije potvrdio.

Strahuje se, kako su preneli lokalni mediji, da je više mrtvih. Dok mediji spekulišu i iznose različite brojeve mrtvih, zvanično su potvrđena dva ubijena.

Policija je saopštila da i dalje sprovodi akciju, apelujujući na građane da se sklone sa ulica i iz javnog prevoza. Policajci kontrolišu sve prolaznike. Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je od vojske zatraženo da obezbeđuje ključna mesta i ustanove u Beču, dok policija traga za napadačima.

Pucnjava, tokom koje je ranjeno nekoliko osoba, dogodila se oko 20 časova, saopštila je bečka policija. Među ranjenima je i jedan policajac.

Austrijska agencija APA prenela je prve navode iz ministarstva unutrašnjih poslova da je jedan napadač ubijen, a da je drugi u bekstvu. Bečka policija je nešto kasnije navela na svom tviter nalogu da je za napade osumnjičeno više osoba, koje su bile naoružane puškama, kao i da je policija ubila jednu.

Lokalni mediji pišu da je u pitanju napad na sinagogu, ali zvanične potvrde za to nema.

„Nalazimo se na licu mesta sa raspoloživim snagama. Molimo vas da izbegavate trgove u gradu“, navela je policija. Rojters javlja da se brojni kordoni policije nalaze u većem delu glavnog austrijskog grada, a ORF prenosi reči ministra da potraga nije ograničena samo na Beč.

Austrijski ORF prenosi izjave svedoka koji kažu da se čulo nekoliko pucnjeva nešto posle 20h.

Oskar Dojč, predsedavajući Jevrejske zajednice u Beču, izjavio je da se pucnjava desila na ulicama gde se nalazi glavna sinagoga, ali da nije sasvim jasno da li je ovaj verski objekat bio meta napada.

Sinagoga je bila zatvorena u vreme kada se dogodila pucnjava.

Ubrzo posle napada, i češka policija je pokrenula kontrolu granice sa Austrijom.