EU i lideri brojnih zemalja osuđuju teroristički napad u Beču

Svet 02. nov 202023:47 > 03. nov 2020 01:54
Izvor: Reuters/Lisi Niesner

Evropska unija (EU) oštro je osudila napad u Beču koji je označen kao "užasan napad" i "kukavički čin", saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel). Osude stižu i od lidera brojnih zemalja.

POVEZANE VESTI

„Evropa oštro osudjuje taj kukavički čin koji ugrožava živote i naše ljudske vrednosti. Moje misli su sa žrtvama i ljudima u Beču posle užasnog napada. Mi smo uz Austriju“, naveo je Mišel na Tviteru, a prenosi agencija Frans pres.

Reagovalo je i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova koje je navelo da ne treba popustiti pred mržnjom koja želi podelu društva. „Iako još nije utvrđen obim tog terorističkog čina, naše misli su uz ranjene i žrtve u ovim teškim trenucima“, navelo je nemačko ministarstvo na Tviteru.

Nemački ministar Hajko Mas napisao je da „ne smemo ustuknuti pred mržnjom koja pokušava podeliti naša društva“.“Iako razmere terorističkih napada još nisu poznate, u mislima smo uz ranjene i žrtve tih strašnih trenutaka“, stoji u tvitu nemačkog šefa diplomatije.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen napisala je da je „zgrožena i tužna“. „Saosećam s porodicama žrtava i austrijskim narodom. Evropa izražava punu solidarnost s Austrijom. Mi smo jači od mržnje i terorizma“, napisala je na Tviteru.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je da nema popuštanja i da je njegova zemlja uz austrijski narod. „Mi, Francuzi, delimo šok i bol austrijskog naroda… Posle Francuske napadnuta je prijateljska zemlja. To je naša Evropa. Naši neprijatelji treba da znaju s kim imaju posla. Ne popuštamo ni pred čim“, naveo je Makron na Tviteru na francuskom i nemačkom jeziku.

Italijanski premijer Đuzepe Konte (Guiseppe Conte) osudio je napad i dodao da u Evropi nema mesta za „mržnju i nasilje“.

Solidarnost Austriji izrazio je i grčki premijer Kirjakos Micotakis istakavši da je potresen strašnim napadima u Beču. „Evropa je jedinstvena nasuprot terorizmu“, napisao je Micotakis.

Hrvatski premijer Andrej Plenković stravičan napad u Beču i izrazio solidarnost austrijskom narodu. „Hrvatska je uz vas u ovim teškim trenucima“, poručio je Austrijancima predsednik hrvatske vlade na svom Twitteru. I ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman osudio je napad na Beč kao šokantno delo nasilja i mržnje.  

Britanski premijer Boris Džonson izjavio da je „duboko šokiran užasnim napadima“.