Kurc: Nekoliko napadača u bekstvu, nećemo dozvoliti da nas zastraši terorizam

Svet 03. nov 202000:04 > 00:19
Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

Drago mi je da je naša policija uspela da neutrališe napadača, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc nekoliko sati nakon pucnjave u Beču, navodeći da je nekoliko počinilaca još u bekstvu. Dodao je da nikada neće dozvoliti da Austriju zastraši terorizam.

POVEZANE VESTI

Naoružani napadači otvorili su vatru na ljude koji su bili na ulicama Beča pre policijskog časa i dve osobe su stradale, uključujući i jednog od napadača, objavile su vlasti, prenosi AP. Policijska akcija je u toku, a ranjeno je 15 osoba.

Žrtve smo gnusnog terorističkog napada u glavnom gradu koji još uvek traje, rekao je Kurc nekoliko sati nakon pucnjave. Još uvek je nekoliko počinilaca u bekstvu, istakao je kancelar, prenosi AP.

Kurc je rekao da će vojska štititi važne lokacije u Beču kako bi policija mogla da se usredsredi na antiterorističke operacije. U razgovoru za ORF, rekao je da su napadači „bili vrlo dobro opremljeni, automatskim oružjem“ i da su „profesionalno pripremani“.

„Nikada nećemo dozvoliti da nas zastraši terorizam i borićemo se protiv svih napada svim sredstvima“, naveo je Kurc, prenosi AP.

Proživljavamo teška vremena, želeo bih da zahvalim svim hitnim službama koje rizikuju svoje živote, posebno danas kad je u pitanju naša bezbednost, tvitovao je Kurc. Naša policija će preduzeti odlučnu akciju protiv počinilaca ovog groznog terorističkog napada, dodao je u tvitu.

I ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer je rekao da je u pitanju teroristički napad.

Pucnjava se, podsećamo, dogodila oko 20h, a bečka policija je saopštila da su napadači bili na šest lokacija.

Zvaničnici nisu dali nikakve naznake o identitetu napadača koji je ubijen, a ne govore ni o tome šta pretpostavljaju da su razlozi  za napad. Zaista ne možemo ništa još reći o pozadini napada, rekao je Kurc za ORF i dodao da se ne može isključiti ni antisemitizam.