Analitičarka iz SAD za N1: Tramp nije ispunio ni polovinu velikih obećanja

Svet 03. nov 202016:12 > 16:15
N1

Marija Šajkaš, politička i medijska analitičarka iz SAD, za N1 kaže da neke statistike pokazuju da predsednici generalno ispune dve trećine velikih obećanja u prvom krugu, a da američki predsednik Donald Tramp nije uspunio ni polovinu. Navodi da je sigurno da svi Srbi u SAD neće glasati za njega.

POVEZANE VESTI

 Komentarišući izveštavanje američkih medija tokom izbornog procesa, rekla je da je situacija dosta polarizovana, i da nikada od kada živi u SAD, a to je 18 godina, nije bila toliko polarizovana, podsećajući da napr. Tramp gostuje na nekim medijima redovno, poput Foks njuza, a sa druge strane, neke medijske kuće otvoreno napada.

Govoreći o primopredaji vlasti, ukoliko se desi da Tramp izgubi, podseća da, s jedne strane, predsednik Tramp i potpredsednik „nisu odgovorili pozitivno na to pitanje“, a s druge strane postoji vrh Republikanske stranke i vrh vojske koji su rekli da će primopredaja biti mirna. „Nezgodno je što predsednik Tramp koristi tu zapaljivu retoriku, i što se nekada direktno obraća svojim glasačima, od kojih su neki označeni i od FBI kao pripadnici terorističke grupe, tako da tu postoji mala bojazan da možda neće proći sve mirno, kao što bismo očekivali“, kaže analitičarka.

Šajkaš dodaje da mediji mogu da pomognu time što se vidi da i oni koji su naklonjeni Trampu o svemu izveštavaju mirno i da ne trče unapred sa zaključcima.

Upitana šta je Tramp obećao, a nije uradio, kaže da je njegovo prepoznatljivo obećanje zid sa Meksikom. „Zid nije izgrađen niti ga je platio Meksiko, kao što je predsednik rekao“, podseća Šajkaš i dodaje da su se povici „izgradi zid“ mogli čuti na skupovima tokom njegove kampanje. Od drugih, najveće obećanje koje nije ispunio je to da nije zamenio zdravstveni sistem Obamaker, navodi sagovornica N1.

Dobra stvar koju je uradio je početak reforme zatvorskog sistema, dodaje.

Navodi da neke statistike pokazuju da predsednici generalno ispune dve trećine velikih obećanja u prvom krugu, a da američki predsednik Donald Tramp nije uspunio ni polovinu.

Šajkaš kaže da „i jednu i drugu administraciju zanima Kina, Rusija, Iran, Severna Koreja, Bliski Istok, Avganistan“.

Što se tiče zapadnog Balkana, ako Bajden pobedi, „sa sigurnošću možemo da kažemo da će se tu nastaviti politika prethodnih administracija“ i približavanje EU, a ukoliko Tramp pobedi – karakteristika njegove politike je, kaže, „transakciona“. Njegov bekgraund je televizija i trgovina, pa je važna „optika“, i važno je šta SAD, njegova administracija i on lično mogu dobiti zauzvrat, i u tom smislu se može posmatrati i dogovor sa Kosovom i Srbijom, kaže Šajkaš.

Na pitanje zašto Srbi glasaju za Trampa, kaže da je to ideja koja je prisutna više u srpskim medijima nego u Americi, da se pojavila jedna grupa „Srbi za Trampa“ i da ih je zanimljivo posmatrati, ali da se o njima saznaje uglavnom putem društvenih mreža. Ali postoji grupa „Zaustavite policijsku dikstaturu u Srbiji“, o kojima se ništa ne zna u srpskim medijima, a registrovali su ih američki, kaže Šajkaš.

Ona navodi da postoji mnogo Fejsbuk grupa Srba u SAD, i da je sigurno, na osnovu onog što se razmenjuje u njima, da neće svi Srbi glasati za Trampa, odnosno „da nema jedinstvenog bloka glasanja“. I na kraju, Srba ima toliko u Americi da ne mogu nešto da promene (u glasanju za nekog), kaže.

Ovo izgledaju kao izbori naših života, navodi Šajkaš, govoreći o tome kako se oseća.