BBC pokrenuo istragu zbog intervjua sa princezom Dajanom iz 1995. godine

Svet 18. nov 202017:15 > 17:24
Izvor: Tanjug via AP Photo/Jim Bourdier

Britanski BBC u sredu je objavio da je imenovao iskusnog sudiju na čelo istrage o slavnom intervjuu princeze Dajane iz 1995. godine, nakon što je njen brat nedavno izneo optužbe da je britanska televizijska kuća Dajanu prevarom privolela da učestvuje.

Ranije ovog meseca, Dajanin brat Čarls Spenser rekao je da se BBC nije ni izvinio zbog, kako je rekao, falsifikovanih dokumenata i „drugih prevara“ kojima se poslužio novinar Martin Bašir kako bi došao do intervjua s Dajanom.

Tokom tog slavnog intervjua s Baširom, koji je samo u Britaniji gledalo više od 20 miliona ljudi, Dajana je šokirala naciju priznavši svoju vanbračnu vezu i javnosti je iznela niz intimnih pojedinosti o svom propalom braku sa britanskim prestolonaslednikom princom Čarlsom.

Glavni urednik BBC Tim Dejvi je rekao da njegova televizijska kuća želi da otkrije istinu o Spenserovim tvrdnjama.

„To je važna istraga koju ću odmah pokrenuti“, rekao je bivši sudija Vrhovnog suda Džon Dajson, koji je imenovan na čelo istražnog odbora.

„Pobrinuću se da istraga bude temeljna i poštena“, dodao je.

Spenser je rekao da je njemu i njegovoj sestri Bašir izneo niz nedokazanih tvrdnji, poput one da Dajanu prisluškuju tajne službe i da su neki zvaničnici kraljevske kuće plaćeni kako bi prikupljali informacije o njenom privatnom životu. Bašir im je navodno pokazao falsifikovane dokumente kako bi potkrepio svoje tvrdnje.

Spenser je takođe sugerisao da je BBC sve te zlopoutrebe pokušao da zataška.

Bašir nije bio dostupan za komentar. BBC je objavio da se novinar, koji je stekao svetsku slavu nakon intervjua s princezom Dajanom, trenutno nalazi na bolovanju nakon operacije srca i oporavka od koronavirusa.

BBC navodi da će se istraga fokusirati na pitanje koje su korake preduzeli BBC i Bašir kako bi osigurali intervju s Dajanom, „uključujući falsifikovane bankovne račune, koji su navodno pokazali isplate bivšem zaposlenom grofa Spensera, navodne isplate drugim zvaničnicima kraljevske kuće, kao i druga pitanja koja je nedavno pokrenuo grof Spenser“.