EU: Mađarska i Poljska da se obrate sudu, umesto da koče usvajanje budžeta

Svet 25. nov 202019:55 > 19:57
Izvor: N1

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas Mađarsku i Poljsku da svoje primedbe kojima koče usvajanje budžeta i finansijski paket za oporavak usled pandemije koronavirusa iznesu pred Evropski sud pravde.

EU je zapala u novu krizu nakon što su Mađarska i Poljska u ponedeljak uložile veto na usvajanje sedmogodišnjeg budžeta EU i plana za ekonomski oporavak od pandemije korona virusa, ukupne vrednosti 1.800 milijardi evra.

Oni se protive novom mehanizmu koji bi omogućio Uniji da uskrati finansijska sredstva zemljama koje krše demokratske norme, za šta su optužene upravo te dve zemlje.

POVEZANE VESTI

Ursula fon der Lajen je pred Evropskim parlamentom rekla da se svih 27 zemalja složilo oko sistema uslovljavanja kada su se sastali u julu.

„Ovde govorimo o kršenjima principa vladavine zakona, koja sada prete budžetu EU. Veoma je teško zamisliti da bi iko u Evropi mogao imati bilo šta protiv tog principa“, rekla je ona.

Blokada utiče i na odlaganje usvajanja sredstava koja su hitno potrebna usled ekonomske krize koju je izazvala pandemija.

„Svi koji još uvek sumnjaju imaju jasan put pred sobom. Oni mogu da se obrate Evropskom sudu pravde i tamo testiraju nova pravila. To je mesto gde se obično rešavaju razlike u mišljenjima naših zakonodavstava, a to se ne radi na štetu miliona gradjana EU koji hitno čekaju našu pomoć“, rekla je predsednica EK.