Pijan autom uleteo u pešačku zonu u Triru, pet osoba poginulo, među njima i beba

Izvor: SEBASTIAN SCHMITZ / AFP / LOKALO.DE

Pet ljudi je ubijeno, a 15 povređeno od kojih devet teško kada se u centru Trira na prolaznike zaleteo muškarac u terenskom vozilu, javlja DW. Nema naznaka "terorističkog", političkog ili verskog motiva, saopštava tužilac. Utvrđeno je da je vozač bio pod dejstvom alkohola, a tužilac će verovatno tražiti i psihološko veštačenje.

Prema navodima policije, u utorak popodne jedan 51-godišnji Nemac iz tog regiona, svojim terenskim vozilom uleteo je u pešačku zonu Trira i vozeći cik-cak namerno gazio prolaznike.

U napadu je život izgubilo pet osobe: beba od 9 meseci, dve žene stare 73 i 25 godina i jedan 45-godišnji muškarac, rekao je zamenik šefa policije Trira Franc-Diter Ankner. Naknadno je saopšteno da je još jedna osoba podlegla povredama.

Ankler izjavio je da je 51-godišnji Nemac rođen u Triru, koji je ušao u pešačku zonu, uhapšen, a vozilo obezbeđeno.

Vozač je bio pod dejstvom alkohola, a policija ga je zaustavila i uhapsila četiri minuta nakon prijema prvog poziva u 13.47. Muškarac je pružio znatan otpor prlikom hapšenja. Izmereno mu je 1,4 promila, odveden je u policijsku stanicu i saslušan.

Protiv njega se vodi istraga zbog sumnje da je počinio ubistvo u četiri slučaja i nanošenja teških telesnih povreda, saopštio je nadležni javni tužilac Peter Fricen. Moguće je da je muškarac mentalno bolestan, rekao je Fricen. Lekar ga je pregledao i javni tužilac će verovatno tražiti da se izvrši psihijatrijsko veštačenje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je saučešće porodicama poginulih, a povređenima poželela brzo ozdravljenje.

Očevidac je za lokalne novine rekao da je vinovnik incidenta velikom brzinom vozio tamno sivi „rejndž rover“.

Policija je zamolila ljude da ne prosleđuju fotografije i video snimke o incidentu u Triru.

Za sada nema informacija o motivu vozača da automobilom uleti među pešake.

Prema snimcima sa mesta događaja vide se policijski automobili i druga vozila za hitne intervencije parkirana u širokoj ulici sa buticima, blizu kapije Porta Nigra.

Trir, grad sa 110.000 stanovnika je 200 kilometara zapadno od Frankfurta. Poznat je po Rimskoj kapiji (Porta Nigra), koja se nalazi blizu mesta incidenta. Trir je takođe rodno mesto filozofa, ekonomiste, novinara, istoričara, sociologa i revolucionara Karla Marksa.