U 100 gradova u Poljskoj privremeno isključena rasveta u protestu protiv Vlade

Svet 01. dec 202019:42 > 19:48
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke

U 100 gradova širom Poljske je na tri sata isključeno gradsko osvetljenje nekih važnih zgrada ili crkava u protestu lokalnih samouprava u Poljskoj protiv smanjivanja novca za njih od poreza i protiv veta vlade premijera Mateuša Moravjeckog na novi višegodišnji budžet Evropske unije.

Poljska blokira novi budžet EU jer odbija da sredstva iz evropskih fondova budu vezana za valjanu pravnu državu.

Protest nazvan „Ostaje nam samo tama“ iniciralo je udruženje „Da! Samouprave za Poljsku“, na čijem čelu je opozicioni gradonačelnik Sopota na severu Poljske Jacek Karnovski, zbog toga što je vladajuća stranka Pravo i Pravda svojom većinom kroz Sejm parlamenta progurala zakon o smanjenju udela lokalnih samouprava u novcu od poreza.

„U gradovima u celoj Poljskoj simbiločno se 1. decembra gase svetla u protestu protiv sve veće finansijske represije lokalnih budžeta od strane vlade“, poručio je na Tviteru opozicioni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski koji je ugasio osvetljenje nekih mostova preko Visle.

Drugi razlog za današnji protest je veto kojim vlada premijera Mateuša Moravjeckog preti, zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, novom višegodišnjem budžetu Evropske unije i solidarnom fondu obnove za saniranje posledica pandemije kovid-19.

„Tokom poslednjih decenija sredstva i pomoć iz EU su za našu zemlju bili svojevrsna infuzija koja je davala život i istovremeno spektakularno promenila standard i kvalitet tog života. Ovih dana poljska vlada kocka se sa pregovorima najavljujući veto na budžet i Fond obnove EU. To izgleda kao da sama sebi hoće da istrgne tu iglu sa infuzijom i baci je u đubre“, upozorili su predstavnici poljskih gradova.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki i premijer Mađarske Viktor Orban usklađivali su sinoć u Varšavi taktiku kojom bi sprečili da pravilo procene valjanosti pravne države u zemljama članicama bude vezano za isplatu fondova.