Komesarka UN za ljudska prava: Pandemija razotkrila slabosti naših društava

Svet 09. dec 202012:15 > 12:20
REUTERS/Denis Balibouse

Pandemija je "razotkrila sve pukotine i slabosti naših društava" i potkopala ljudska prava, izjavila je Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele.

„Godina 2020. napravila je pustoš ne samo u svim regionima i zemljama, već i u svim našim pravima, bilo ekonomskim, socijalnim, kulturnim, građanskim ili političkim“, rekla je komesarka.

Ona je ocenila i da je pandemija „pokazala slabost sistema koji nisu uspeli da naglasak stave na poštovanje ljudskih prava“.

„Kovid-19 je izneo na videlo našu nesposobnost da na najbolji način poštujemo ta prava, ne samo zato što to nismo mogli da učinimo, već i zato što smo ih zanemarili, ili smo izabrali da to ne učinimo“, istakla je Bačele, na otvaranju godišnje konferencije o perspektivama ljudskih prava u svetu.

Visoka komesarka je takođe osudila nesposobnost država da ulažu u zdravstvene sisteme, kasnu reakciju na pandemiju ili odbijanje da je ozbiljno shvate, pa čak i izostanak transparentnosti kad je reč o njenom širenju.

„Politizacija pandemije na ovaj način više je nego neodgovorna, to je za potpunu osudu“, istakla je ona.

Komesarka je navela i da su siromašni u poslednjih 11 meseci još više osiromašili, a oni koji su sistemski diskriminisani, najviše pate.

„Prava na slobodu izražavanja, okupljanja i učešća u javnom životu podrivana su tokom pandemije“, ukazala je komesarka i osudila činjenicu da su neke vlade iskoristile ograničenja kretanja zbog pandemije kako bi zaustavile političke protivnike i kritičare.

Visoka komesarka UN za ljudska prava je pozvala zemlje da iskoriste sadašnja iskušenja kako bi izgradile bolji svet i upozorila da će u suprotnom 2020. godina biti „samo prva faza pre početka nove katastrofe“.