Amanpur: Političari na Balkanu su često koristili medije da izazovu rat i mržnju

Svet 10. dec 202016:21 > 16:24
ANGELA WEISS / AFP

Novinarka CNN Kristijan Amanpur izjavila je da "lažne vesti" nisu nov fenomen i navela da su političari iz Srbije, Hrvatske i srpski lideri iz Bosne i Hercegovine često koristili medije da bi izazvali rat i etničku mržnju.

„Četvorogodišnje izveštavanje medija o zločinima u BiH je dovelo do toga da tadašnji predsednik SAD Bil Klinton formira koaliciju radi okončanja nasilja i rata“, rekla je Amanpur, učestvujući na Konferenciji o svetskoj slobodi medija, organizovanoj u Hagu.

Kristijan Amanpur je ocenila da je izveštavanje medija o zločinima u BiH i genocidu u Srebrenici sprečilo Zapad da dozvoli da se nešto slično dogodi na Kosovu.

„Nijedan demokratski lider nije želeo da se to ponovi, zbog čega je izvedena intervencija, ali isto se nije dogodilo u Ruandi, gde nije bio prisutan veliki broj novinara kao u BiH, pa je izvršen genocid“, izjavila je Amanpur.

Ona je navela da pandemija koronavirusa svedoči da je razlika između istine i laži često identična razlici između života i smrti.

„Mnogi važni lideri to nisu prihvatili, baš kao ni kod problema klimatskih promena, što je dovelo u pitanje opstanak ljudske vrste“, rekla je Amanpur, uz konstataciju da mediji često posvećuju isti prostor naučnicima i njihovim protivnicima.

Ne radi se o neutralnosti, već o iznošenju istine o kovid-19, klimi, genocidu, ali za novinare to nije uvek lako i cena može biti i ugroženost njihovih života, izjavila je Kristijana Amanpur.