Džonson: Postoji velika mogućnost da ne uspeju pregovori sa Evropskom unijom

Svet 10. dec 202020:13 > 20:21
Tanjug/Olivier Hoslet, Pool via AP, File

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je da postoji "velika mogućnost" da ne uspeju pregovori sa Evropskom unijom o postizanju trgovinskog sporazuma posle Bregzita.

Džonson je za britanske medije rekao da postoji velika mogućnost da ne bude postignut sporazum sa EU o budućim odnosima dve strane posle 31. decembra, kada Velika Britanija konačno napušta Uniju.

„Postoji velika mogućnost da ćemo imati rešenje koje će više ličiti na odnose Austrijalije i EU, nego Kanade i EU“, rekao je britanski premijer.

Australija nema trgovinski sporazum sa Unijom, dok ga Kanada ima. Glavne prepreke u postizanju dogovora su tri sporne teme: ribolov, uslovi poštene konkurencije i budući mehanizmi rešavanja sporova.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju. 

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.