Mađarska izmenila ustav, onemogućila usvajanje dece istopolnim parovima

Svet 15. dec 202015:35 > 15:39
Izvor: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, Pool

Mađarska je u utorak izmenila definiciju porodice u svom ustavu da bi obezbedila zabranu usvajanja istopolnim parovima, što je pobeda za vladajuće konzervativce, ali "mračan dan za ljudska prava", navela je jedna LGBTQ grupa.

Nacionalistička stranka Fides premijera Viktora Orbana nastoji da odvuče Mađarsku u konzervativnijem smeru od osvajanja trećih uzastopnih izbora 2018., dok su verbalni napadi i diskriminirajući propisi protiv homoseksualaca postali uobičajeni.

Proteklih godina, Orban je, suočivši se prvi put s jedinstvenom opozicijom, udvostručio propagiranje svoje rastuće konzervativne ideologije.

Koristio je snažnu retoriku protiv migranata i muslimana za koje tvrdi da bi mogli da unište evropsku kulturu. U izmenjenim članovima mađarskog ustava sada se navodi da je porodica „zasnovana na braku i odnosu roditelja i deteta“.

POVEZANE VESTI

„Majka je žena, a otac je muškarac“, navodi se u definiciji porodice.

Takođe se nalaže da se deca odgajaju u konzervativnom duhu.

„Mađarska brani pravo dece da se identifijuju polom koji im je određen rođenjem i obezbeđuje njihov odgoj na osnovu ustavnog identiteta i vrednostima naše nacije utemeljenih u našoj hrišćanskoj kulturi“, dodaje se.

Istospolni brak je protivzakonit u Mađarskoj, ali je usvajanje dosad bilo moguće ako je jedan partner samostalno podnro zahtev za usvajenje.

„Glavno pravilo je da samo bračni parovi mogu posvojiti dijete, a to su muškarac i žena koji su u braku“, napisala je ministrica pravosuđa Judit Varga.

Izmena ustava uslijedila je nakon što je ranije ove godine usvojen zakon koji zabranjuje promenu pola u ličnim  dokumentima i nakon ideološke bitke oko dečijih knjiga koje različitost prikazuju na pozitivan način.

Homofobija je bila ključni deo izborne kampanje ove godine i poljskoj vladajućoj nacionalističkoj stranci PiS koja je podržavala „zone bez LGBT zajednice“, unatoč kritikama Evropske unije.

Prema novom zakonu, samcima u Mađarskoj zahteve za usvojenje mora odobriti ministarka za porodične poslove, ultrakonzervativna Katalin Novak koja propagira tradicionalni porodični model.

„Ne verujte u to da bi žene trebalo stalno da se takmiče s muškarcima“, rekla je Novak u videu koji je objavljen u ponedeljak.

„Ne verujte u to da se u svakom trenutku moramo upoređivati ili biti na jednako visokim položajima ili imati jednake plate kao muškarci.

„Grupe za ljudska prava osudile su izmene i pozvale evropske lidere da učine isto. „Ovo je mračan dan za mađarsku LGBTQ zajednicu i mračan dan za ljudska prava“, rekao je Dejvid Vig, direktor Amnesti Hungari.