Predsednica Nepala raspustila parlament, izbori na proleće

Svet 20. dec 202012:15 > 12:16
Tanjug/AP Photo/Thein Zaw

Predsednica Nepala raspustila je parlament na preporuku premijera zbog sve većeg sukoba unutar Komunističke partije što će himalajsku državu gurnuti u političku krizu.

Parlamentarni izbori biće održani 30. aprila i 10. maja, navedeno je u saopštenju iz kancelarije predsednice Bidije Devi Bandarie.

Premijer Kadga Prasad Šarma Oli odlučio je da raspusti parlament na današnjoj sednici vlade.

Oli je postao premijer pre tri godine, posle pobede Komunističke partije na izborima, koja se ujedinila sa strankom bivših maoističkih pobunjenika i formirala jaku komunističku stranku. 

Došlo je, medjutim do sukoba oko vlasti sa liderom bivših maoističkih pobunjenika Pušpe Kamala Dahala, koji je ujedno i kopredsedavajući stranke, oko premijerskog mesta i vođstva stranke. 

Opozicija je više puta optužila Olijevu vladu za korupciju, a njegova administracija se suočila s kritikama zbog rukovanja koronavirusom. Broj zaraženih koronavirusom u Nepalu dostigao je 243.184, uključujući 1.777 smrtnih slučajeva. 

Oli je takođe optužen za približavanje Kini i udaljavanje od tradicionalnog partnera Nepala Indije, što je ugrozilo odnose sa Nju Delhijem.