Big Ben će se oglasiti za Novu godinu i za Bregzit

Svet 20. dec 202015:41 > 15:55
Reuters/Simon Dawson

Big Ben, kako popularno zovu veliko zvono u Elizabetinom tornju britanskog parlamenta, koji je trenutno u obnovi, oglasiće se povodom Nove godine, kada će obeležiti izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Zvono će 31. decembra u ponoć otkucati uobičajenih 12 udaraca, ali i u 23h po londonskom vremenu (ponoć po srednjeevropskom) radi provere mehanizma, kada se ujedno završava prelazno razdoblje nakon Bregzita, koji se dogodio 31. januara, saopštile su u četvrtak službe britanskog parlamenta.

Velika Britanija je tokom tog razdoblja nastavila da primenjuje evropska pravila, dok je istovremeno pregovarala o svojim budućim trgovinskim vezama sa EU. Pregovori još nisu završeni, nekoliko dana pre predviđenog roka.

Elizabetin toranj, završen 1859. godine, usred je obnove koja je počela 2017. pa Britanci ne čuju zvonjavu Big Bena, osim u retkim prilikama, kakva je zadnji put bila 11. novembra, kada je obeležio završetak Prvog svetskog rata 1918. godine. Uprkos upornim nastojanjima pristalica Bregzita, Big Ben je 31. januara ostao „nem“ kada je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Evropsku uniju.

Parlamentarne službe su saopštile u četvrtak da će zvono, teško 13,7 tona, u ponoć otkucati 12 puta, kako bi obeležilo početak Nove godine. Zvono će radi provere mehanizma zvoniti na mahove 29. i 30. decembra, zatim u planirano vreme 31. decembra, pa tako i u 23h, kada zemlja bude napuštala EU.

Ove godine je zbog pandemije novog koronavirusa otkazan vatromet na obali Temze, u centru Londona, koji svake godine gleda oko 100.000 ljudi.

Nacionalna proslava Bregzita predviđa se 2022.