Istorijski preokret – u Saudijskoj Arabiji počela prodaja božićnih ukrasa

Svet 21. dec 202006:59 > 07:01
N1

Jelke i božićni ukrasi na prodaji su u jednoj prodavnici u Rijadu, a to se smatra znakom razvoja u ultrakonzervativnoj Saudijskoj Arabiji, koja i dalje zabranjuje bilo kakvu versku praksu nemuslimana.

Ukrasi, koji se vrlo retko prodaju u javnosti, pojavili su se u saudijskoj prestonici, gde se postepeno smanjuju neka ograničenja od kako se prestolonaslednik Muhamed bin Salman obavezao da će promovisati „otvoreni i umereni islam“.

Do pre samo tri godine bilo je gotovo nemoguće otvoreno prodavati božićne ukrase sa kostimima Deda mraza u Saudijskoj Arabiji.

Međutim, vlasti su smanjile ovlašćenja verskog establišmenta, koji se strogo zalaže za poštovanje islamske tradicije.

Decenijama je prodaja božićnih poklona bila uglavnom „ispod tezge“, a hrišćani na Filipinima, u Libanu i drugim zemljama Božić su slavili iza zatvorenih vrata ili u enklavama emigranata.

Ali u novoj eri, vlasnik prodavnice u Rijadu po imenu Omar rekao je da je takođe prodavao kostime za Noć veštica, što je praznik koji saudijski konzervativci smatraju američkom tradicijom koja odstupa od islama.

Saudijska Arabija, koja je dugo optuživana za ultrakonzervativnu vehabijsku sunitsku doktrinu, polako se otvara prema drugim religijama.

U tu zemlju su počeli da dolaze ličnosti povezane sa Vatikanom i judaizmom. Međutim, hramovi i crkve su i dalje zabranjeni, a zemlja se nalazi na američkoj crnoj listi država koje ne poštuju verske slobode. Saudijska Arabija je takođe na meti kritika medjunarodne zajednice zbog ljudskih prava.