Sve više zemalja obustavlja letove za Britaniju zbog novog soja virusa

Tanjug/AP Photo/Peter Dejong, FILE

Najnovije na listi zemalja koje obustavljaju letove za i iz Velike Britanije zbog širenja novog soja koronavirusa su Severna Makedonija, Poljska, Češka, Argentina, Čile i Rusija. Francuska, pak, razmatra ponovno otvaranje granice sa Britanijom, nakon što je obustava saobraćaja na 48 sati izazvala velike poremećaje u teretnom saobraćaju, što preti da ugrozi snabdevanje svežom hranom u toj ostrvskoj zemlji.

Britanski premijer Boris Džonson objavio je u subotu da je novi soj uticao na porast broja zaraženih zbog čega je vlada pooštrila mere ograničenja za London i susedna područja.

POVEZANE VESTI

Vlada u Skoplju je danas uvela zabranu svih letova iz Velike Britanije za Severnu Makedoniju. 

„Posle najnovijih informacija o pojavi ubrzanog širenja korona virusa u Velikoj Britaniji na današnjem glavnom kriznom štabu doneli smo odluku o zabrani svih letova iz Velike Britanije u Severnu Makedoniju“, napisao je na Fejsbuku premijer Zoran Zaev.

On je dodao da se uvodi i obavezna 14-dnevna izolacija za sve putnike koji „vazdušnim ili kopnenim putem, direktno ili indirektno, pristižu iz Velike Britanije u Severnu Makedoniju“.

Češka danas od podneva obustavlja privremeno letove iz Velike Britanije zbog novog soja korona virusa a za putnike iz te zemlje više neće biti dovoljan PCR test, već moraju u desetodnevni karantin, saopštio je ministar inostranih poslova Tomaš Petšiček.

„I dalje je tu kopneni put, ali u ovom trenutku, s obzirom na nesigurnost i nedostatak naučnih informacija, neophodan je oprez. Naravno, ljudi mogu da se vrate ukoliko budu poštovali sva sanitarna pravila. Ukoliko budu u karantinu“, rekao Petšiček za Radiožurnal.

Poljska je takođe odlučila da od ponedeljka u ponoć obustavi privremeno letove iz Velike Britanije, saopštio je na Tviteru portparol poljske vlade Pjotr Miler.

Poljski ministar zdravlja Adam Njeđelski naredi je sanitarnoj inspekciji da od danas svakoga ko je u poslednje vreme putovao u Veliku Britaniju pošalje na testiranje.

Argentinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo je da se poslednji let pre obustave iz Velike Britanije planira za Buenos Aires u ponedeljak ujutro. Putnici i posada s tog leta moraće u sedmodnevni karantin.

Čileanske vlasti najavile su da će mera stupiti na snagu u utorak u ponoć i trajaće 14 dana. Ulazak u zemlju biće zabranjen strancima bez boravišta koji su poslednjih 14 dana bili u Velikoj Britaniji.

Rastućoj listi zemlja koje su zabranile ulazak putnika iz Velike Britanije ranije u nedelju pridružila se i Kanada. Pre je, to su učinile Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija i Italija.

Francuska razmišlja o ponovnom otvaranju granice sa Britanijom

Francuska, međutim, razmišlja o ponovnom otvaranju granice s Velikom Britanijom nakon kratkog zatvaranja zbog zabrinutosti izazvane novim sojem koronavirusa, javlja Anadolija.

Francuski ministar zdravstva Žan-Batist Đebari rekao je u ponedeljak da su u toku sastanci radi bezbednog ponovnog otvaranja granice s Velikom Britanijom, koja je privremeno zatvorena tokom vikenda.

„U sedećim satima, na evropskom nivou, uspostavićemo čvrsti zdravstveni protokol kako bi se mogli nastaviti tokovi iz Velike Britanije. Naš prioritet je da zaštitimo svoje državljane i sugrađane“, objavio je Djebari na Tviteru.

U intervjuu za “BFMTV“, Djebari je rekao da francuski državljani koji su trenutno u Velikoj Britaniji, a žele da se vratie kući mogu to učiniti uz PCR testiranje.

„Putnici koji su trenutno u Velikoj Britaniji ili oni koji su uključeni u teretni prevoz mogu pronaći centre, uraditi adekvatan test i brzo steći sposobnost povratka u Francusku“, pojasnio je on.

Francuska obustava saobraćaja na 48 sati prouzrokovala je velike poremećaje u teretnom saobraćaju što preti da će uticati na snabdevanje svežom hranom u Velikoj Britaniji tokom božićnih praznika.

Udruženja vozača kamiona, kao i preduzeća za snabdevanje hranom i pićem iz obe zemlje pozvale su vlasti da izuzmu teretni saobraćaj iz zabrane i omoguće nastavak saobraćaja u Veliku Britaniju, jer su hiljade kamiona „zaglavljene“ između Dovera i Kalea, dok je tunel Lamanš i dalje zatvoren.

Francuska nacionalna federacija za drumski prevoz saopštila je da je „vrlo zabrinuta zbog situacije sa francuskim vozačima“.

„Zaglavili su na parkiralištima kamiona bez toaleta, što postaje katastrofa. Nijedan vozač sada ne želi da dostavi robu u Veliku Britaniju, pa će se ta zemlja suočiti sa nestankom njenih zaliha“, rekla je portparolka te federacije, a preneli su lokalni mediji.

Ijan Rajt, izvršni direktor Federacije za hranu i piće iz Velike Britanije, objavio je na Tviteru, da suspenzija potencijalno može uzrokovati ozbiljne poremećaje u božićnim zalihama sveže hrane, kao i u izvozu hrane i pića u Velikoj Britaniji.

„Vlada mora vrlo hitno da nagovori francusku vladu da izuzme zabranu za teret koji je u pratnji“, naveo je on.

Procenjuje se da 10.000 kamiona dnevno putuje između Dovera i Kalea tokom špica sezone. Tunel Lamanš, koji je otvoren 1994. godine, zatvaran je u tri navrata zbog požara, poslednji put 2008. godine.

I Rusija obustavlja letove sa Britanijom

I Rusija je danas odlučila da obustavi letove s Velikom Britanijom zbog zabrinutosti izazvane pojavom novog soja koronavirusa koji se brzo širi u toj zemlji, saopštila je ruska radna grupa za hitne slučajeve.

„Ograničenja će stupiti na snagu od ponoći 22. decembra 2020. godine i ostaće na snazi ​​sedam dana. Situaciju s pojavom novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji pažljivo proučava radna grupa“, navodi se u saopštenju i dodaje da će se dalje odluke doneti na osnovu rezultata ispitivanja i razvoja događaja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.