Ilić: Novi soj virusa iz Britanije mnogo se brže prenosi, građani u strahu

Svet 21. dec 202013:24 > 13:27
N1

Novinarka Danica Ilić iz Velike Britanije za N1 izveštava da se o novom soju virusa koji je nastao u toj zemlji sa sigurnošću zna da je mnogo zarazniji od prethodnog, ali da se smatra da ne dovodi do većeg broja smrtnih slučajeva i težih oboljenja. U situaciji kad mnoge zemlje ukidaju letove za Britaniju, a zatvoren je i Eurotunel, Ilić ističe da u Britaniji među građanima vlada strah i da se na ostrvu izolacija od ostatka sveta veoma oseća.

Ona je prenela informacije da se novi soj virusa prenosi čak 70 posto brže i kao ilustraciju navela podatak da je u novembru u Londonu i na jugoistoku Engleske četvrtina pacijenata bila zaražena tadašnjom mutacijom virusa, a da sada u decembru, dve trećine zaraženih nosi ovu novu mutaciju.

Nije novo da virus mutira, podseća Ilić, ali dodaje da je ono što zabrinjava SZO i stručnjake brzina kojom se širi.

Ona je objasnila i da je u Evropi u februaru nastala mutacija virusa koja je postala dominantna i da ona nema mnogo veze sa originalnim virusom iz Vuhana, pa se proširila u Evropi.

Smatra se i da je virus koji je vladao na leto potekao iz Španije i da je prenet preko onih koji su u toj zemlji boravili na odmoru, kao i da u Južnoj Africi postoji još jedna mutacija.

POVEZANE VESTI

„Ali ova koja je nastala u Londonu smatra se da je brzo prenosiva“, kaže Ilić i dodaje da je proteinski omotač virusa tako mutirao i našao put našao put da se brže i jednostavnije zakači i zarazi ljude.

U situaciji kada se sve više zemalja sveta izoluje od Britanije zbog novog soja virusa, Ilić kaže da se očekuju problemi u snabdevanju pred praznike. Podsetila je na jutrošnju izjavu ministra saobraćaja da će aerodrom na jugu Engleske biti pretvoren u parking za 4.000 kamiona koji stoje na izlazu iz Engleske.

Ističe da se odluka Francuske i drugih zemalja da blokira transport robe donosi u teškoj epidemiološkoj situaciji, ali da je bitno uzeti u obzir i činjenice da je ostalo samo nekoliko dana pre Brexita.

Ilić prenosi i da je jedan od najvećih supermarketa saopštio da se očekuje nestašica hrane ako blokada potraje.

„Vlada, sa druge strane, pokušava da umiri građane, ali za sada stvari ne izgledaju tako dobro za Veliku Britaniju“, rekla je Ilić.

Upitana da li ima straha, kaže da je Velika Britanija ostrvo i da se ta izolacija od ostatka sveta sada jako oseća. Britanci sve manje veruju vladi Borisa Džonsona, njemu je podrška pala na 40 odsto, jer smatraju da je odluka da uvede najstrože mere od subote nepravovremeno doneta.

Ističići da se Božić u Britaniji slavi na poseban način, Ilić prenosi utiske da su građani uplašeni zbog teške zdravstene situacije i sistema koji posustaje, ali i blokade trgovine sa Evropom i Brexita koji će se, po svemu sudeći, dogoditi bez dogovora sa evropskim partnerima.

Sa druge strane, vakcinacija u toj zemlji teče po po planu, navodi novinarka i dodaje da je u prirodi virusa da traži način da pobegne od vakcinacije, ali da pored mutacije koja je nastala u jednom delu virusa – vakcina radi na drugom delu. „Naravno, smatra se da će kao i kod običnog gripa morati da se apdejtuju vakcine, ali za sada ovde kažu da će Fajzerova vakcina biti uspešna“, zaključila je Ilić.

Gostovanje Danice Ilić možete pogledati u emisiji N1 Studio Live: