Fon der Lajen: EMA dala pozitivno mišljenje o vakcini, odluka EK do večeras

Tanjug via John Thys/Pool Photo via AP

Evropska medicinska agencija (EMA) je upravo dala pozitivno mišljenje o Biontekovoj i Fajzerovoj vakcini, objavila je na svom Tviter nalogu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Šefica EMA rekla je da nema "nikakvog dokaza" da vakcina Fajzera i BioNTeka ne štiti od novog soja koronavirusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

Kako je navela, ostvaren je „odlučujući korak u našim naporima da isporučimo Evropljanima sigurnu i efektnu vakcinu“.

„Sada ćemo delovati brzo. Očekujem odluku Evropske komisije do večeras“, navela je Fon der Lajen.

Evropska agencija za lekove odobrila je ranije danas upotrebu vakcine Fajzer/BioNTek protiv koronavirusa, otvarajući tako mogući početak vakcinacija u EU pre kraja godine.

„Oduševljena sam da objavim da se naučni odbor EMA sastao danas i podržao odobrenje uslovnog stavljanja na tržište EU vakcine koju su razvili Fajzer i BioNTek“, rekla je generalna direktorka Agencije Emer Kuk, na onlajn konferenciji za novinare.

Preporučeno je da se vakcina da osobama starijim od 16 godina.

Te dve farmaceutske kompanije će morati da podnesu podatke o praćenju vakcine iduće godine.

„Ovo je zaista istorijsko dostignuće. To je značajan korak napred u našoj borbi protiv pandemije“, rekla je Kuk.

Šef BioNTeka, nemačke kompanije koja je zajedno sa Fajzerom razvila vakcinu, Ugur Šahin rekao je da su spremni da počnu isporuku prvih doza vakcine u zemljama EU čim dobiju zeleno svetlo.

Evropska agencija za lekove je došla pod veliki pritisak prošle nedelje od zemalja koje su tražile da odobri vakcinu što je pre moguće. Ona je već odobrena i počela je da se daje u više zemalja uključujući Veliku Britaniju, SAD i Izrael.

Kuk: Nema dokaza da Fajzerova vakcina ne štiti od novog soja korone

Šefica EMA rekla je da nema „nikakvog dokaza“ da vakcina Fajzera i BioNTeka ne štiti od novog soja koronavirusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

„Za sada nema nikakvog dokaza koji ukazuje da ta vakcina nije efikasna protiv nove varijante virusa“, rekla je direktorka Agencije Emer Kuk na konferenciji za novinare na kojoj je objavila da je EMA odobrila upotrebu te vakcine u Uniji.

Zbog novog soja koronavirusa, koji se proširio na jugu Engleske, brojne zemlje prekinule su putovanja sa Velikom Britanijom. 

Evropski centar za kontrolu bolesti je naveo da iako istraživanja iz Velike Britanije pokazuju da je novi soj „znatno prenosiviji“ ne postoje naznake da izaziva teže simptome.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.