Strah od novog soja korone iz Britanije – zemlje uvode zabrane, Srbija odlučuje

Svet 21. dec 202018:45 > 19:35
REUTERS/Kevin Coombs

U strahu od novog soja koronavirusa više od 40 zemalja uvelo je zabrane ulaska za putnike iz Velike Britanije. Iz Vlade Srbije poručuju da će odluku o obustavljanju avio-saobraćaja ka Engleskoj doneti u najkraćem mogućem roku. U međuvremenu, pojavljuju se i prva saznanja o novoj mutaciji koronavirusa, koji se proširio na jugu Engleske. Iako nije reč o prvoj mutaciji, vest jeste alarmantna, jer se novi soj širi višestruko brže nego njegove prethodne varijante - prema nekim procenama, čak i do 70 odsto brže.

Četiri hiljade kamiona ostalo je zaglavljeno na izlazu iz Engleske, nakon što su evropske zemlje, jedna po jedna, donosile odluke o prekidu transportnih veza sa Velikom Britanijom. Za to vreme, na ostrvu je rasla panika od izolacije i nestašice.

„Mogu da kažem da se danas ta izolacija i izolovanost od ostatka sveta jako oseća, takođe, Britanci sve manje i manje veruju Vladi Borisa Džonsona, njegova popularnost je pala na manje od 40 odsto. Građani su pre svega ljuti, uplašeni su, s jedne strane zbog teške epidemiološke situacije, izuzetno posustalog zdravstvenog sistema, dalje imamo blokadu sada trgovine sa Evropom i jedan od najvećih supermarketa je jutros saopštio da se očekuje nestašica hrane, ukoliko blokada potraje“, ispričala je novinarka iz Velike Britanije Danica Ilić.

POVEZANE VESTI:

Tokom dana Francuska je odlučila da ipak podigne rampu i i otvori granice za prevoz robe u luci Dover, kroz koju dnevno prođe oko 10.000 kamiona, odnosno 20 odsto sve robe koja se donosi i prodaje u Velikoj Brtaniiji. Na jugu Engleske i u Londonu, od subote su na snazi nove restriktivne mere, zbog straha od novog soja virusa, za koji se za sada zna da je višestruko zarazniji od prethodnih varijatni.

„Prilično sam uznemiren zbog svega. Mislim da su nedostatak planiranja i manjak sposobnosti da se ljudima saopšti šta se zaista događa doveli do opšteg haosa i konfuzije“.

„Novi soj virusa jeste razlog za zabrinutost, mislim da je mere trebalo pooštriti i nekoliko dana ranije“,kažu građani Londona.

Za novu varijantu koronavirusa se smatra da je nastala u Londonu u septembru i da je potekla iz pacijenata sa oslabljenim imunim sistemom, koji nisu mogli da pobede virus, prenosi BBC. Reč je o veoma visokom stepenu mutacije, i prema pojedinim procenama, novi soj se prenosi i do 70 odsto brže od prethodnih. Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da za sada nema “nijednog dokaza o promeni težine kliničke slike” niti o većoj stopi smrtnosti.

„Za sada nema indikaciija da se ponašanje virusa promenilo, ali to i daje istražujemo“, poručila je Maria Van Kerkove iz SZO.

Osim Velike Britanije, prisutnost novog soja koronavirusa prijavile su Italija, Nemačka i Holandija. Ostaje otvoreno pitanje hoće li nova varijanta virusa biti otporna na zaštitu koju nude odobrene vakcine. Za sada, stručnjaci uveravaju da će vakcine i u slučaju novog soja, biti efikasne.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.