Navaljni objavio snimak razgovora s osobom za koju kaže da je umešana u trovanje

Svet 21. dec 202023:45 > 22. dec 2020 12:41
Navaljni
Izvor: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin, File

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni objavio je snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa operativcem državne bezbednosti, umešanim u njegovo trovanje.

Muškarac, koji se čuje na snimku, ukazuje da je bio umešan u čišćenje odeće Navaljnog, „kako ne bi bilo ikakvih tragova“, nakon što je najveći kritičar ruskog predsednika pao u komu tokom leta iznad Sibira.

POVEZANE VESTI:

Na snimku se čuje i kako kaže i da bi „situacija ispala drugačija“ da avion u kojem je bio Navaljni nije prinudno sleteo pošto mu je pozlilo. 

Muškarac, koji je u prošlonedeljnom medijskom izveštaju identifikovan kao operativac ruske obaveštajne služba FSB i član tima koji je godinama pratio Navaljnog, nagovestio je u telefonskom razgovoru da bi donji veš opozicionara mogao da bude mesto gde je ubačena supstanca koja ga je otrovala.

Navaljnom je pozlilo tokom leta 20. avgusta, a dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Berlinu.

Laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu „novičok“, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu. 

Ruske vlasti oštro negiraju umešanost u trovanje Navaljnog.