Džonson: Postoje problemi, ali napredovaćemo i bez sporazuma sa EU

Svet 22. dec 202000:11 > 07:31
Reuters/Toby Melville

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da i daje postoje problemi u usaglašavanju trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom i poručio da će Velika Britanija napredovati i bez njega.

„Pozicija je nepromenjena: i dalje postoje problemi. Važno je da svi shvate da Ujedinjeno Kraljevstvo mora da bude u stanju da potpuno primenjuje svoje zakonodavstvo, kao što mora da kontroliše i svoje ribarstvo“, rekao je Džonson na konferenciji za medije, prenosi Rojters. 

On je istakao da su uslovi trgovanja koje predviđaju pravila Svetske trgovinske organizacije za Britaniju povoljniji nego loš sporazum sa EU.

POVEZANE VESTI:

„U svakom slučaju, mi možemo da se nosimo sa svim poteškoćama koje su pred nama. Nije da ne bismo želeli sporazum sa EU, ali moram da kažem da bi nam i uslovi STO sasvim odgovarali“, rekao je Džonson.

Ukoliko Britanija i EU ne usaglase trgovinski sporazum do 31. decembra, međusobna trgovina u godišnjem iznosu od oko 1.000 milijardi dolara bila bi otežana, jer bi se uvele kvote i uvozne takse, što bi, najvarovatnije, uslovilo poskupljenje proizvoda.

Glavni kamen spoticanja u pregovorima je ribarstvo u britanskim teritorijalnim vodama i Džonson je poručio da će Brisel morati da promeni svoj stav, ili neće biti sporazuma.

Blumberg je objavio da je britanska vlada poslala u Brisel „poslednju ponudu“ da ribari iz zemalja EU mogu da zadrže dve trećine ulova iz britanskih teritorijalnih voda. Do sada je London insistirao da Britaniji ostane 40 odsto tog ulova.

Do sada je „poslednja ponuda“ Brisela bila da se ulov iz britanskih teritorijanih voda deli u odosu 75-25, mada je i to izazvalo revolt Francuske i evropske prerađivačke industrije ribe, koja smatra da će joj na taj način biti ugrožen opstanak.