Zbog slučaja Navaljni više evropskih diplomata pozvano u rusko ministarstvo

Svet 22. dec 202010:23 > 10:28
YURI KADOBNOV / AFP

Visoki francuski, nemački i švedski predstavnici u Rusiji pozvani su u rusko ministarstvo spoljnih poslova koje optužuje te zemlje za njihovo postupanje u slučaju trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Kako javlja agencija Ria Novosti, ambasador Francuske i predstavnici ambasada Nemačke i Švedske su jutros došli u sedište ruske diplomatije.

Reč je o tri zemlje koje su saopštile da su identifikovale neurotoksičnu supstancu novičok u organizmu Navaljnog, što je dovelo do uvodjenja sankcija ruskim zvaničnicima.

Navaljni je juče objavio svoj telefonski razgovor za koji tvrdi da je obavio sa operativcem državne bezbednosti, umešanim u njegovo trovanje.

Muškarac koji se čuje na snimku ukazuje da je bio umešan u čišćenje odeće Navaljnog „kako ne bi bilo ikakvih tragova“ nakon što je najveći kritičar ruskog predsednika pao u komu tokom leta iznad Sibira.

Na snimku se čuje i kako kaže i da bi „situacija ispala drugačija“ da avion u kojem je bio Navaljni nije prinudno sleteo pošto mu je pozlilo.

Muškarac, koji je u prošlonedeljnom medijskom izveštaju identifikovan kao operativac ruske obaveštajne služba FSB i član tima koji je godinama pratio Navaljnog, nagovestio je u telefonskom razgovoru da bi donji veš opozicionara mogao da bude mesto gde je ubačena supstanca koja ga je otrovala.

Navaljnom je pozlilo tokom leta 20. avgusta, a dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Berlinu.

Laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu novičok, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti oštro negiraju umešanost u trovanje Navaljnog.