Barnije: EU i Britanija u odlučujućem trenutku pregovora o trgovinskom sporazumu

Svet 22. dec 202017:57 > 18:04
JOHN THYS/POOL/AFP

Poslednji napori ulažu se u pregovore Brisela i Londona o postizanju trgovinskog sporazuma pre 31. decembra, kada je određen krajnji rok, rekao je novinarima evropski pregovarač Mišel Barnije.

„Zaista smo u odlučujućem trenutku, ulažemo poslednje napore (u pregovorima). Za deset dana Velika Britanija će napustiti jedinstveno tržište i ja ću nastaviti da radim potpuno transparentno, sa evropskom dvadesetsedmoricom i evroposlanicima“, rekao je Barnije u Briselu pre sastanka sa predstavnicima država članica EU, prenosi Frans pres.

POVEZANE VESTI

Devet meseci pregovora svelo se na samo nekoliko preostalih dana da se nađe kompromis o tome kako da se nastavi trgovina sa što manje prepreka i carina od kada je Britanija napustila EU 31. januara i kada istekne prelazni period na kraju ove godine, prenosi AP.

Poslednjih nekoliko dana britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sve više su uključeni i razgovarali su više puta telefonom u nastojanju da deblokiraju pregovore oko poslednje preostale razlike-pitanja evropskog prava ribarenja u britanskim vodama.

Kada Britanija bude izašla iz EU 1. januara ona vraća kontrolu nad jednim delom svojih voda. Sada obe strane pokušavaju da dobiju što više mogu od tih kvota za ribarenje. EU navodi da može da prihvati do 25 odsto smanjenja kvota dok Britanija hoće da to bude mnogo više. Dve strane takođe raspravljaju o prelaznom periodu koji Džonson hoće da ograniči na tri godine a EU se zalaže za sedam.

Evropski parlament navodi da produženi pregovori nisu ostavili dovoljno vremena da Parlament odobri dogovor do 1. januara, i sada se ispituju pravne mogućnosti da se vidi da li bi mogući dogovor ipak mogao da stupi na snagu 1. januara, a da ga Evropski parlament odobri kasnije.

Stotine hiljada radnih mesta su u pitanju za privrede sa obe strane ako se ne postigne dogovor, ali Britanija i dalje insistira na tome da je suverenitet važniji od ustupaka kojim se daju prava evropskim brodovima u britanskim vodama, a EU odbija da otvori svoje jedinstveno tržište Britaniji ako se ona ne obaveže da deluje po EU propisima.