Tramp pomilovao 15 ljudi, preinačio kazne za pet osoba

Svet 23. dec 202008:54 > 09:02
Tanjug/ AP Photo/Patrick Semansky

Predsednik SAD Donald Tramp pomilovao je 15 ljudi, uključujući dvojicu republikanaca koji su uključeni u istragu o ruskom mešanju u izbore 2016. i bivše vladine funkcionere umešane u skandal vezan za privatnu bezbednosnu kompaniju Blekvoter u Iraku.

U poslednjim nedeljama svog predsedništva Tramp pokazuje predsednika koji koristi svoju izvršnu vlast da nagradi osobe koje su mu verne i druge o koje se po njegovom uverenju ogrešio pravni sistem pristrasan protiv njega i njegovih saveznika.

Tramp je objavio pomilovanja, što nije neuobočajeno za odlazećeg predsednika, mada i dalje odbija da javno prizna pobedu demokrate Džoa Bajdena koji će položiti zakletvu 20. januara.

Pomilovan je Džordž Papadopulos, bivši Trampov diplomatski savetnik za vreme kampanje 2016. koji je priznao da je lagao FBI oko kontakata sa posrednikom koji je obećao da će ga povezati sa ruskim zvaničnicima.

Jedan holandski advokat Aleks van der Zvan takođe je pomilovan, on je bio isto osuđen u okviru istrage o ruskoj umešanosti u izbore.

Među onima koji su pomilovani juče su bivši republikanci članovi Kongresa Dankan Hanter iz Kalifornije i Kris Kolins iz Njujorka, koji su među prvima podržali Trampovu predsedničku kampanju 2016. godine.

Tramp je takođe preinačio kazne za pet osoba, uključujući članu predstavničkog doma Stivu Stokmanu iz Teksasa.

Kolins prvi član Kongresa koji je podržao Trampa za predsednika bio je osuđen na dve godine i dva meseca zatvora pošto je priznao da je pomogao sinu i drugima da izbegnu gubitke od 800.000 dolara na berzi kada je čuo da je propalo sudjenje jedne male farmaceutske kompanije.

Hanter je osuđen na 11 meseci zatvora kada je priznao da je krao sredstva iz predsedničke kampanje i trošio ih za lične potrebe, od izleta do proslave ćerkinog rođendana.

U grupi pomilovanih su četiri bivša vladina izvođača radova osuđena u okviru masakra 2007. u Bagdadu kada je stradalo 14 iračkih civila i izazvana međunarodne osude zbog upotrebe privatne bezbednosne firme Blekvoter u ratnoj zoni.

Oni su proglašeni krivim za učestvovanje u pucnjavi u Bagdadu 16. septembra 2007. u slučaju koji je izazvao međunarodni skandal i osvetlio upotrebu privatnih kompanija od strane američke vojske. Tada je ubijeno 14 iračkih civila a 17 je ranjeno. Čuvari Blekvotera su rekli da su delovali u okviru legitimne odbrane.

Bela kuća je navela juče da su sve četvoro pomilovanih bivši vojnici, koji su dugo godina služili naciji.

Demokrate su kritikovale pomilovanja navodeći da je Tramp postavio vernost njemu iznad svega ostalog, iznad pravne države, iznad demokratije i iznad pravde.

Očekuje se da će Tramp pomilovati još osoba pre odlaska sa funkcije.