Savet bezbednost UN izglasao okončanje misije u oblasti Darfur, u Sudanu

Svet 23. dec 202012:15 > 12:18
Shutterstock

Savet bezbednosti UN odlučio je da okonča zajedničku misiju mirovnih snaga Afričke unije i Ujedinjenih nacija u zapadnoj oblasti Darfur u Sudanu kada joj istekne mandat 31. decembra, posle pritiska tranzicione vlade u zemlji, Rusije i afričkih zemalja.

Savet bezbednosti je kasno sinoć jednoglasno odlučio da ne produži mandat zajedničkoj misiji poznatoj kao UNAMID.

U junu je Savet bezbednosti jednoglasno odobrio da se zameni ta misija sa mnogo manjom i isključivo političkom misijom koja će biti poznata kao Integrisana misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Sudanu ili UNITAMS.

Snage UNAMID-a uspostavljene 2007. su bile prva zajednička mirovna operacija UN i Afričke unije, a broje više od 6.000 pripadnika vojske i policije i više od 1.500 zaposlenih civila.

Sudanska vlada je pritiskala da se zatvori ta misija kada joj istekne mandat na kraju godine, što su podržali Rusija, Niger, Južnma Afrika, Tunis, Sent Vinsent i Grenadini na sastanku Saveta bezbednosti ranije ovog meseca.

Nekoliko zapadnih zemalja tražilo je malo više vremena pre izlaska UNAMID-a, i nemački ambasador pri UN Kristof Hojsgen je upozorio da je Sudan u kritičnom trenutku i da bi proces tranzicije još mogao da skrene sa koloseka.

Od tada zemljom upravlja združena vojno-civilna vlada koja se bori da okonča građanske ratove u zemlji i prevaziđe tešku ekonomsku situaciju.

UN su pozvale sudansku vladu da u potpunosti i brzo primene plan za pružanje zaštite civilma u Darfuru. Vlada je već počela raspoređivanje Civilnih zaštitnih snaga od 12.000 ljudi u regionu u okviru mirovnog sporazuma postignutog sa Sudanskim revolucionarnim frontom, koalicijom od nekoliko oružanih grupa.

Savet bezbednosti pozvao je tranzicionu vladu da radi na izgradnji poverenja lokalnih zajednica u sposobnost institucija da obezbede pravdu, osiguraju polaganje računa i pruže pravnu zaštitu osetljivim zajednicama.

Odluka Saveta bezbednosti doneta je u vreme kada se više od dve nedelje demonstrira u Darfuru protiv okončanja mirovne misije UNAMID.