Fajzer i Biontek obezbeđuju još 100 miliona doza vakcine za SAD

Svet 23. dec 202014:50 > 14:57
Vakcina protiv korone
REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Kompanije Fajzer i BioNTek će obezbediti SAD sa dodatnih 100 miliona doza svoje vakcine protiv kovid-19. Po novom sporazumu potpisanom u sredu, kompanije očekuju da isporuče sve doze do 31. jula.

Današnji dogovor s Fajzerom omogućava da se SAD približe mogućnosti vakcinisanja svih građana.

Fajzer već ima ugovor s američkom vladom o 100 miliona doza svoje vakcine.

Fajzerova vakcina prva je dobila odobrenje Uprave za hranu i lekove SAD (FDA) i prve isporuke vakcine su prošle nedelje poslate saveznim državama.

SAD su odobrile i vakcinu biotehnološke firme Moderna, razvijenu u saradnji s naučnicima Nacionalnog instituta za zdravlje.

Vakcina Moderne je pod okriljem vladine inicijative za vakcinisanje „Operacija Vorp spid“ (Operation Warp Speed). U okviru tog javno-privatnog partnerstva planirano je da se nabave milioni doza te vakcine čim ona dobije odobrenje američkog regulatornog tela FDA.

U okviru „Operacije Vorp Spid“, obezbeđeno je finansiranje razvoja, proizvodnje i distribucije miliona doza besplatnih vakcina protiv koronavirusa za svakog Amerikanca ko želi da je primi.

Ta operacija je na putu da obezbedi 40 miliona doza vakcine do kraja ovog meseca, od kojih će oko 20 miliona doza biti dodeljeno za prve vakcinacije, a distribucija će se protegnuti kroz prvu nedelju januara.

Obe vakcine – i Moderne i Fajzera, zahtevaju dva vakcinisanja da bi bile potpuno efikasne.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.