Tramp pomilovao i bivšeg saradnika Manaforta

Svet 24. dec 202007:45 > 07:46
Tanjug/AP, Seth Wenig

Predsednik Donald Tramp u sredu je dao puno pomilovanje bivšem menadžeru svoje kampanje Polu Manafortu i bivšem savetniku Rodžeru Stounu, čime je praktično "obrisao" najvažnije sudske presude donete u okviru duge istrage o mešanju Rusije u američke izbore 2016, prenosi Glas Amerike.

POVEZANE VESTI

Tramp je takođe pomilovao Čarlsa Kušnera, trgovca nekretninama i oca Džereda Kušnera, koji je oženjen predsednikovom ćerkom Ivankom.

To je druga serija pomilovanja koja je Tramp izdao u dva dana.

Vest je objavljena nakon što je predsednik stigao u Palm Bič na Floridi, gde će provesti praznike, a sa njim je putovao i Džered Kušner.

Tramp je ukupno izdao pomilovanja za 26 pojedinaca i delimično ili kompletno ukinuo kazne za još tri osobe.

Bližeći se kraju svog mandata, 20. januara, Tramp je izdao puno pomilovanje za četiri optuženika iz istrage koju je vodio specijalni tužilac Robert Maler.

Pored Manaforta i Stouna, Tramp je pomilovao bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina i bivšeg savetnika Džordža Papadopulosa.

Kancelarija okružnog tužioca na Menhetnu, koja pokušava da podigne optužnicu protiv Manaforta u Njujorku zbog finansijskih malverzacija i drugih krivičnih dela, saopštila je da će nastaviti da ulaže žalbe i traže podizanje optužnice.

Taj zahtev je bio odbačen zbog pravila da istoj osobi ne može dva puta da se sudi po istoj ili sličnoj optužnici, nakon što su jednom oslobođeni optužbi.

Trampovim pomilovanjem, Manafort, dugogodišnji republikanski operativac, pošteđen je služenja većeg dela zatvorske kazne od sedam i po godina.

Manafort (70) bio je prvi čovek iz Trampovog užeg kruga protiv koga je Maler podigao optužnicu u okviru istrage ruskog mešanja u izbore. U saopštenju koje je objavio njegov advokat, Manafort je izrazio zahvalnost Trampu.

Čarls Kušner je bio osuđen na dve godine zatvora nakon što je 2004. godine priznao krivicu za 18 tački izbegavanja plaćanja poreza, vršenja uticaja na svedoke i davanja nezakonitih političkih donacija.