Postignut trgovinski sporazum između EU i Velike Britanije

Svet 24. dec 202016:03 > 16:24
Tolga AKMEN / AFP

Evropska unija i Velika Britanija postigle su post-Bregzit trgovinski sporazum nakon celonoćnih pregovora, preneo je BBC.

„Sve što je britanskom narodu obećano 2016. godine, kao i na prošlogodišnjim izborima, ovaj sporazum je ispunio. Povratili smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribolovačkim vodama. Ovaj sporazum je fantastičan za porodice i preduzeća u svakom delu Ujedinjenog kraljevstva“, navodi se u saopštenju britanske vlade, prenosi BBC.

Fon der Lajen: Konačno možemo Bregzit da ostavimo iza sebe

„Konačno smo postigli sporazum. Bio je to dug i krivudav put, ali smo postigli dobar dogovor,“ saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na vanrednoj konferenciji za novinare u Briselu, nakon višednevnih direktnih pregovora koje je poslednjih dana vodila sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Fon der Lajen kaže da je dogovor fer, izbalansiran i u interesu obe strane.

Francisco Seco/Pool via REUTERS

„Pregovori su bili veoma teški, ali mnogo toga je bilo u igri i mnogo ljudi bi bilo pogođeno, tako da smo za sporazum morali da se izborimo“, poručila je ona i dodala da on predstavlja čvrstu osnovu za dobar početak dugoročnog prijateljstva.

„To znači da konačno Bregzit možemo da ostavimo iza sebe i da krenemo dalje“, zaključila je predsednica Evropske komisije.