Ribari iz Velike Britanije i EU razočarani sporazumom

Svet 24. dec 202020:19 > 20:23
Ilustracija

Britanska ribarska industrija razočarana je trgoviskim sporazumom koji su zaključili Velika Britanija i Evropska unija i smatraju da ih vlada nije u dovoljnoj meri zaštitila.

POVEZANE VESTI

„Naša industrija je veoma razočarana zbog toga što nije urađeno više kako bi se potvrdio definitivni raskid sa Evropskom unijom. To je gupost“, rekao je Rojtersu izvršni direktor Nacionalne federacije ribara Beri Dias.

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je da je sporazum o ribarstvu u britanskim vodama dobar, istakavši da su iz Brisela tražili da sadašnji režim ostane na snazi još 14 godina, a britanska vlada je insistirala na samo tri godine. Na kraju su se „našli“ na pet i po godina.

Ribari, s druge strane, smatraju da su i tri godine bile previše, a posebno zameraju vladi što je pristala da ribari iz zemalja članica Evropske unije mogu da love u britanskim vodama sve do šest milja od obale.

„Mi smo insistirali da ta granica u nagorem slučaju treba da bude na 12 milja od naše obale. Zbog ovakve odluke vlade biće mogo frustracija“, kazao je Dias.

S obzirom da sporazum još nije objavljen, nije poznato u kom odnosu će se deliti riba koju evropski ribari ulove u britanskim vodama. Poslednja ponuda Brisela bila je da Britaniji ostane četvrtina ulova, dok je London insistirao da mora da mu pripadne trećina.