Roditelje "dečaka iz balona" pomilovao guverner Kolorada

Svet 25. dec 202007:27 > 07:37
Tanjug/AP, Ed Andrieski

Posle skoro 13 godina guverner Kolorada je dao pomilovanje američkom bračnom paru koji je, računajući na novac od publiciteta, 2009. godine lažno tvrdio da je njihovog šestogodišnjeg sina slučajno odneo veliki balon s helijumom.

Spasilačke službe su jurile da spasu dete dok se nije otkrilo da je to bila podvala zbog koje je par osuđen i kažnjen.

Kada su, podseća BBC, Ričard i Majumi Hini rekli policiji da je njihov sin balonom odleteo ;u nepoznato, američke TV-mreže su satima izveštavale o „drami“, uz snimke hitnih službi i dva helikoptera Nacionalne garde kako tragaju za balonom s detetom. ;Međunarodni aerodrom u Denveru je čak privremeno bio zatvoren radi potrage.

A kada je balon stotinak kilometara dalje sam sleteo u polje, od dečaka nije bilo ni traga, a vlasti su se tek tada zabrinule za njegovu sigurnost.

Ali, dečak je kasnije nađen na tavanu porodične kuće u gradu Fort Kolinsu.

Dok je porodica u nacionalnoj TV emisiji uživo davala intervju, dečak je, upitan zašto je bio na tavanu, otkrio rekavši ocu: „Pa, rekli ste mi da smo to uradili za emisiju“.

Posle otkrića prevare, policija je pretresla kuću tražeći dokaze da se porodica nadala da će navodnu nesreću deteta iskoristiti za dobijanje unosnog ugovora za televizijski rijaliti, rekao je tada šerif iz Kolorada Džim Olderden.

Policija je takođe otkrila da je balon bio izuzetno tanak, od šperploče i kartona, povezan „kanapom i selotejpom“, te nije ni mogao odneti dete.

Ipak, u sredu je par, zajedno sa još 20 drugih osuđenika, dobio pomilovanje guvernera Kolorada.

„Ričhard i Majumi su platili cenu, odslužili kazne i vreme je da svi krenemo dalje“, rekao je guverner Džered Polis.

Zbog lažne prijave nesreće Ričard Hini je u zatvoru bio čitav mesec, a njegova supruga Majumi 20 dana. Platili su i 36.000 dolara novčane kazne.