U napadu Boko Harama uoči Božića sedmoro mrtvih

Svet 25. dec 202012:35 > 12:37
Tanjug/ AP Photo/Sunday Alamba

Sedam osoba ubijeno je uoči Božića u napadu džihadističke grupe Boko Haram na većinski hrišćansko selo Pemi, na severoistoku Nigerije, rekli su danas lokalni zvaničnici.

„Teroristi su ubili sedam osoba, zapalili deset kuća i opljačkali skladišta hrane koja je trebalo da bude podeljena povodom Božića“, izjavio je šef lokalne milicije Abvaki Kabu.

POVEZANE VESTI

Pripadnici islamističke grupe Boko Haram su, prema njegovim rečima, opljačkali i bolnicu i oteli sveštenika, a potom zapalili bolnicu i seosku crkvu.

Meštani su u više regiona morali da formiraju naoružane milicije za samoodbranu koje saradjuju sa vojskom u borbi protiv Boko Harama.

Selo Pemi se nalazi na oko 20 kilometara od Šiboka gde je Boko Haram pre šest godina oteo više od 200 učenika.

Naoružane osobe su takodje napale hrišćansku zajednicu u Garkidi, u susednoj državi, opljačkali skladišta i zapalili kuće, ali nije bilo žrtava, rekli su lokalni zvaničnici. Boko Haram je nedavno intenzivirao napade na severoistoku Nigerije.

U napadima ovih islamista je u poslednjih 10 godina ubijeno više od 36.000 osoba, a njih dva miliona i dalje ne može da se vrati u svoje domove.

Predsednik Nigerije Muhamadu Buhari (78) juče je ponovo istakao da vlasti neće popustiti i da će „nastaviti borbu protiv Boko Harama i ostalih kriminalnih oblika“.