Nezadovoljstvo francuskih ribara trgovinskim sporazumom o Bregzitu

Svet 25. dec 202013:14 > 13:16
Ilustracija

Frederik Kuvilije, gradonačelnik najveće ribarske luke na severu Francuske Bulonj Sur Mer, ocenio je danas da su francuski ribari suočeni sa brojnim pitanjima bez odgovora, posle sklapanja trgovinskog sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski premijer Boris Džonson je u četvrtak izjavio da je njegova zemlja u pregovorima sa EU o ribolovu pristala na “razuman” prelazni period od pet i po godina, što je duže od tri godine koliko je London tražio, ali kraće od zahteva Brisela da to bude 14 godina.

POVEZANE VESTI

Kuvilije je danas upitao kakav će uticaj sporazum imati na riblje zalihe – ko će ih kontrolisati i u kojem periodu?

Jedino što je danas sigurno je da ćemo tokom prelaznog perioda morati da pronađemo još sporazuma u okviru sporazuma, konstatovao je Kuvilije.

Francuski ribari su tražili od šefa države Emanuela Makrona da ne odstupi od prava na ribarenje, ali je Pariz odustao od početnih zahteva.

Vlada u Parizu je poručila da će uvesti finansijske mere, kako bi pomogla ribarima pogođenim trgovinskim sporazumom o bregzitu, navodi Rojters.

Nezadovoljstvo postoji i u Britaniji, gde je ribarska industrija izrazila razočaranje što sporazum nije predvideo izraženije smanjenje pristupa ribara iz EU britanskim vodama.

Sporazumom je predviđeno da ribari iz zemalja EU mogu da love u britanskim vodama do šest nautičkih milja od obale, pri čemu tri četvrtine ulova ostaju posadi broda, a jedna četvrtina pripada Britaniji.