Da li Islamska država ima hemijsko oružje?

Svet 24. okt 201420:30 > 20:32
Izvor: Ilustracija - Reuters/Ahmed Jadallah

Ekstremisti iz Islamske države koristili su otrovni gas hlorin u prošlomesečnim borbama koje su vodili sa iračkim snagama bezbednosti i šiitskim milicijama severno od Bagdada, rekli su danas irački zvaničnici.

Slični izveštaji stigli su i sa područja sirijskog pograničnog grada Kobanea, ukazujući da ekstremisti, koji pod kontrolom drže značajne delove Sirije i Iraka, poseduju i hemijsko oružje u svom arsenalu, koji takođe uključuje teško naoružanje i tenkove.

Tri iračka zvaničnika rekla su Asošiejted presu da je Islamska država u gradovima Duluja i Balad koristila bombe sa cilindrima punjenim hlorinom.

Ekstremisti nisu uspeli da zauzmu ova dva grada severno od Bagdada koji se nalaze u krugu od 80 kilometara od njega.

U napadima hlorinom je blago ozleđeno 40 vojnika i pripadnika šiitskih milicija. Oni su pokazivali konzistentne simptome trovanja vom hemikalijom – koja ne spada u jake agense – a to su poteškoće u disanju i kašalj. Posle bolničkog tretmana, ozleđeni su se brzo oporavili.

Keri: Optužbe o upotrebi hlora u Iraku veoma ozbiljne

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da ne može za sada da potvrdi izveštaje da su ekstremisti Islamske države upotrebili gas hlorin u Iraku, ali da SAD takve optužbe shvataju vrlo ozbiljno.

„Ovakve optužbe su izuzetno ozbiljne i mi nastojimo da pribavimo dodatne informacije kako bismo mogli to da potvrdimo ili odbacimo“, kazao je Keri novinarima, prenosi Rojters.